Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionisati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Klikom na “Prilagodi postavke” možete postaviti njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

01

Historija Argete

Prvo smo imali Argo kocku...

U tadašnjoj fabrici Argo u Izoli počinje proizvodnja koncentrata za supu od kokošjeg mesa.

1963
‘63

Historija Argete

Pašteta je ugledala svjetlo dana

U fabrici Argo proizvodi se prva kokošja pašteta kao nusproizvod u proizvodnji koncentrata za supu. Pašteta od 100 g tada još nije bila poznata pod postojećim nazivom, proizvodila se od bijelog lima i bila je prepoznatljiva po litografskoj bijelo-zelenoj salveti.

1957
‘57
1972
‘72

Historija Argete

Prvo pakovanje u porcijama

Planiranje novog pakovanja pašteta u porcijama od 35 g u aluminijskim limenkama. Riječ je o prvom pakovanju pašteta po porcijama u Jugoslaviji i početku proizvodnje ćureće paštete. Veći dio proizvodnje odvija se ručno.

Zanimljivost
1963
‘63
1977
‘77

Sirovo meso čistilo se i kuhalo u posudama pod pritiskom. Nakon hlađenja, meso se ručno otkoštavalo i u kuteru od 200 litara pripremala se smjesa za paštete. Istovremeno je na kuter bio priključen i rezervoar za liniju koji je uključivao mašinu za obradu aluminijskih limenki za paštetu od 35 g i punjenje i zavarivanje limenki. Napunjene i zatvorene limenke nakon pranja su se slagale u korpe uređaja za sterilizaciju. Aluminijske limenke preskakale su fazu pranja i odlazile odmah na sterilizaciju, paštete od 100 g odvožene su na skladištenje u karantin, a paštete od 35 g u termostatsko skladište. Prije transporta limenke su još jedanput pregledane, a one upitne su izdvajane.

Historija Argete

Argeta dobija ime

Udruživanje HP Delamarisa, HP Droge i Kolonijale u radnu organizaciju HP DROGA PORTOROŽ. Kokošja pašteta dobija naziv Argeta izveden iz naziva Argo. Pašteta se počinje pakovati u kutijice.

1972
‘72
1991
‘91

Historija Argete

Izgubili smo jugoslovensko tržište

Zbog rata u Sloveniji i Hrvatskoj proizvodnja se smanjuje jer je izgubljeno jugoslavensko tržište na kojem se prije rata prodavalo 49% Droginih proizvoda.

Zanimljivost
1977
‘77
1993
‘93

Ružica Radojević, direktorica marketinga u 90-tim godinama zauzela se za prodor Argete na bivša jugoslavenska tržišta. Uspostavila je kontakt s Makedonijom, Bosnom i Kosovom. Sa Srbijom nisu bili uspješni zbog embarga i drugih nepovoljnih okolnosti. U to vrijeme nije bilo nikakve reklame i sve se odvijalo putem lične komunikacije i dogovora. Prva narudžba za Makedoniju iznosila je 60 tona paštete, ali je zbog zastarjele linije i nedostatka sirovina jedva izvršena. Put do klijenta zbog rata je išao preko Mađarske, Rumunije i Bugarske, a zatim se roba odatle preprodavala po bivšoj Jugoslaviji. Paštete su tokom rata na Balkanu bile veoma tražena roba. Bile su, naime, izuzetno hranjive za vojnike na terenu, a osim toga se nisu morale čuvati u hladnjacima, što je značilo i jednostavniji transport. Prodaja paštete na bosanskom tržištu u to je vrijeme bila 10 puta veća nego na slovenskom.

Historija Argete

Argeta po prvi put prelazi granicu

Argeta se usmjerava na izvoz i počinje osvajati tržišta nekadašnje Jugoslavije: Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

Zanimljivost
1991
‘91
1997
‘97

Godine 1993, kada se Droga prestrukturirala u šest profitnih centara, zaustavljen je negativan trend smanjenja proizvodnje i prodaje.Usmjerenost na izvoz je bila neophodna već zbog praga rentabilnosti pojedinačnih programa (kokošje paštete i supe). Pojavljuju se ideje o ukidanju Argete.

Historija Argete

Novo pakovanje

Novom mašinom za pakovanje pašteta prelazi se s pakovanja od 35 g na pakovanje od 30 g, a slaganje gotovih proizvoda u kutije i na palete već se obavlja pomoću robota. Glavni izvozni proizvod Droge Portorož postaje kokošja pašteta, jer je predstavljala više od 50% ukupnog Droginog izvoza.

Zanimljivost
1993
‘93
1998
‘98

Godine 1997. pogon je dobio mašinu za otkoštavanje koja je značajno doprinijela racionalizaciji i poboljšanju radnih uslova i olakšala rad. Te godine se u profitnom centru Argo odvijala provjera za sticanje sertifikata kvaliteta ISO 9001. Procjenitelji su pogledali proizvodnju, skladišta, kontrolu i rukovodstvo PC-a. Utvrđivala se usklađenost sistema kvaliteta koji se već primjenjuje s onim koji je propisan standardom ISO 9001.

Historija Argete

Novi dizajn

Paštete od 100 g prestaju se pakovati u kutijice i prelaze na limenke s novim dizajnom. Zbog zakonodavstva i obezbjeđivanja sigurnosti vlastitih proizvoda u Drogi se uvodi sistem HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points), preventivni sistem koji omogućava identifikaciju, odnosno prepoznavanje, ocjenjivanje, preduzimanje mjera i kontrolu eventualno prisutnih faktora rizika u namirnicama ili stanja koja mogu ugroziti ljudsko zdravlje. Kokošja pašteta predstavlja već više od 60% ukupnog Droginog izvoza.

1997
‘97
1999
‘99

Historija Argete

Početak izgradnje tvornice u Izoli

Prvi put se uvodi pakovanje od 50 g. Počinje izgradnja nove fabrike u Izoli.

1998
‘98
2000
‘00

Historija Argete

Novi okusi

Uvode se novi ukusi pašteta: jetrena, goveđa, ćureća. Na Sarajevskom sajmu poljoprivrede, ishrane i pića Argeta osvaja svoju prvu nagradu za kvalitet. U općoj konkurenciji proizvoda od mesa kokošja pašteta osvaja srebrnu medalju. Na istom sajmu sljedeće godine također osvaja srebrnu nagradu.

1999
‘99
2001
‘01

Historija Argete

Argeta za najmlađe

Cijela proizvodnja paštete premještena je u novu tvornicu u Izoli. Uveden je novi dizajn i prvi okus ‘Argeta junior sa kečapom’. Argeta dostiže rekordnih 64% prihoda od prodaje na stranim tržištima, što predstavlja rast od 25% tokom 2000. godine. Argeta također postaje uspješnije na domaćem tržištu, gdje osigurava četvrtinu tržišta po količini te postaje broj jedan među proizvodima te vrste.

Zanimljivost
2000
‘00
2002
‘02

Budući da se prodaja paštete od 100 g svake godine povećava, odlučuju se za kupovinu dodatnih mašina kojima bi se dnevni kapacitet povećao za oko 20%. Godine 2001. godine stekli su i sertifikat ISO 14001 koji omogućava efikasan sistem upravljanja okolišem uz smanjenje potrošnje materijala, energije, vode itd.

Historija Argete

Slogan decenije i halal certifikat

Počinje ulazak u najveće austrijske trgovačke lance, na primjer Merkur Markt. Na sajmu Sial u Parizu, koji se smatra jednim od najvećih prehrambenih sajmova, prvi put je predstavljena Argeta Halal. Lansira se i prepoznatljiva kampanja s animiranim hljebom, a dizajniran je i slogan „Argeta. Dobra strana hljeba.“

2001
‘01
2004
‘04

Historija Argete

Nova linija Argeta light

Ukorak sa svjetskim prehrambenim trendom u Drogi se stvara nov proizvod – kokošja pašteta Argeta light s 40% manje masti od klasične kokošje paštete i obiljem prehrambenih vlakana. Argeta light ostala je u prodaji do 2010. godine.

2002
‘02
2005
‘05

Historija Argete

Ulazak na tržište ribljih pašteta

Lansiranje paštete od tune kojom se ulazi u segment ribljih namaza. Osvajaju zlatnu nagradu za reklamnu kampanju Argeta – dobra strana hljeba. Dolazi i do zvaničnog udruživanja Droge Portorož i Kolinske u zajedničko preduzeće Droga Kolinska. Krajem godine počinje prodaja pašteta i na ruskom i bugarskom tržištu.

2004
‘04
2006
‘06

Historija Argete

Osvajanje evropskih tržišta

Robna marka Argeta probija se u trgovačke lance u Njemačkoj, Švicarskoj, Švedskoj i Španiji. Zbog potreba za većim proizvodnim kapacitetima i radi snabdijevanja zemalja nečlanica EU-a, u Hadžićima kod Sarajeva otvara se nova fabrika.

Zanimljivost
2005
‘05
2007
‘07

Godišnji proizvodni kapacitet investicije vrijedne čak 26 miliona evra iznosi 4500 tona paštete. Snabdijeva tržište jugoistočne Evrope (Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Srbiju, Kosovo), Tursku i zemlje Srednjeg i Bliskog istoka. Fabrika ima i sertifikat Halal kojim garantuje muslimanima da je proizvod usklađen s njihovim vjerskim uvjerenjima.

Historija Argete

Argeta sa prvim pikatnim okusom

Na tržište stiže Argeta pikantna kokošja pašteta. Dolazi do prve prodaje u Kini i Rumuniji. U Hrvatskoj i Srbiji Argeta je na petom mjestu u grupi pašteta. Limenke za paštete postaju okruglije i dobijaju nove motive. Crtež hljeba i paštete zamjenjuju likovi iz stvarnog porodičnog života.

Zanimljivost
2006
‘06
2008
‘08

Nov izgled ambalaže razvila je agencija Publicis u saradnji s umjetničkim direktorom Dušanom Grobovšekom. Te okrugle alumunijske limenke od 95 g prvi put su upotrijebljene u novoj fabrici u Hadžićima kada je pokrenuta probna proizvodnja krajem 2006. godine, a 2007. godine su se počele upotrebljavati i u Izoli.

Historija Argete

Losos ulazi na tržište

Robna marka Argeta prima nagradu srebrni Effie za akciju „Za one koji znaju šta je dobro. Pikantno! Svježa tuna.“ Časopis Manager slovenskim sloganom decenije proglašava slogan: „Argeta, dobra strana hljeba“. Prestaje se proizvoditi goveđa pašteta, a na tržište stiže Argeta s ukusom lososa.

Zanimljivost
2007
‘07
2009
‘09

Godina 2008. na programu Delikatesni namazi bila je izuzetna. Ostvaren je 40-procentni rast prodaje u poređenju s 2007. godinom.

Historija Argete

Uvođenje linije Argeta ekskluziv

Argeta je najjača robna marka u Sloveniji, BiH, Makedoniji i na Kosovu, gdje je kupuje više od 72% potrošača pašteta, a u Sloveniji svaki drugi potrošač paštete. U Srbiji, Austriji i Švicarskoj učvršćuje se na 2. mjestu na tržištu. Na tržište se uvodi novi ukus Tuna Siciliana. Namazu od kokošjeg mesa dodaju se paradajz, mediteranski začini i tako se razvija Argeta Junior Pizza. Prvi put lansira se i prestižna linija Argeta Exclusive, namijenjena potrošačima s najprofinjenijim ukusom.

Zanimljivost
2008
‘08
2010
‘10

Svake godine prije novogodišnjih praznika izdaje se novi ukus paštete koji je dostupan samo u ograničenim količinama. Ukus Argete Exclusive svake godine se razvija u saradnji s nekom drugim vrhunskim restoranom. Od 2009. godine slijedili su ovi ukusi: pašteta od divljači, pašteta od tune sa maslinama, goveđa pašteta sa tartufima, goveđa pašteta sa šparogama, pašteta à la Dvorac Zemono, brancin sa kruškom i medom, jelenja pašteta sa ruzmarinom i á la JB. Među nabrojenim paštetama najveći interes je privukla goveđa pašteta sa tartufima koju su potrošači željeli kupiti i nakon što su količine rasprodane.

Historija Argete

Novi vlasnik - Atlantic grupa

Atlantic Grupa postaje vlasnik Droge Kolinske na čelu sa Enzom Smrekarom i predsjednikom uprave Srećkom Nakićem. Počinje promjena limenki u manja pakovanja koja su od tada dostupna u pakovanjima od 95, 45 i 27 g. I Argeta Junior ulazi u riblji segment i dobija novi ukus Super Tuna Junior. Argeta Tuna prima nagradu za izvanredan ukus Superior Taste Award 2010 koju dodjeljuje Međunarodni institut za ukus i kvalitet (iTQi – International Taste & Quality Institute) iz Brisela i nagradu Euro Effie za efikasnost.

Zanimljivost
2009
‘09
2011
‘11

Argeta postaje prva i do sada jedina slovenačka robna marka koja dobija prestižnu evropsku nagradu Euro Effie. Prestižnu evropsku nagradu za efikasnu komunikaciju, bronzanu Euro Effie 2010 osvojila je za cjelokupnu komunikacijsku akciju Argete Junior koju je Droga Kolinska zasnovala u saradnji sa dugogodišnjim partnerom, agencijom Publicis. Akcija je ostvarila dokaziv i mjerljiv uspjeh na četirima evropskim tržištima.

Historija Argete

Argeta primavera pridružuje se porodici

Na tržište stiže kokošja pašteta Primavera.

2010
‘10
2012
‘12

Historija Argete

Zlatni Effie za efikasnost

Za srpsko i bosansko tržište počinje se proizvoditi posna pašteta. Osmišljava se nova podmarka Argete: Argeta Delight koja sadrži 30% manje masti i soli. Dostupna je u tri ukusa: kokošja, od tune i ćureća. Lansira se i Argeta Snack, inovativan proizvod koji je sastavljen od paštete Argeta od 45 g i 8 mini grisina.

Zanimljivost
2011
‘11
2013
‘13

Godine 2012. Argeta je dobila zlatnog Effieja za akciju Argeta Junior.

Historija Argete

Mame odobravaju Argetu

Pašteta od tune i kokošja pašteta primaju nagradu za izvanredan ukus Superior Taste Award 2013 koju dodjeljuje Međunarodni institut za ukus i kvalitet (iTQi – International Taste & Quality Institute). U okviru kampanje „Odobrile mame“ vrata fabrika otvaraju se izabranim mamama.

Zanimljivost
2012
‘12
2014
‘14

Argeta je pružila najrealističniju kampanju u regiji koja se zasnivala na stvaranju sadržaja, priče i aktivnom uključivanju potrošača u komunikaciju. Osamnaest mama sa šest tržišta obavilo je pažljiv pregled Argetine fabrike, a nakon pregleda cjelokupnog procesa mame su svojim potpisom potvrdile Argetin kvalitet i time joj dodijelile pečat „Potvrdile mame“.

Historija Argete

Širenje Argeta porodice

Porodici namaza Argeta Junior pridružuje se novi ukus – Argeta Junior ketchup. Argeta u Hrvatskoj šalje na tržište Čajnu paštetu Argeta pripremljenu od pažljivo izabranog kokošjeg mesa i jetre bez pojačivača arome i konzervansa.

Zanimljivost
2013
‘13
2015
‘15

Argetina komunikacijska kampanja „Potvrdile mame“ osvaja srebrni Euro Effie u kategoriji robe široke potrošnje. Švicarska kuća ICERTIAS Argeti dodjeljuje Best Buy Award. Atlantic Grupa osvaja naziv najefikasnijeg oglašivača u 2014. godini prema metodologiji Effie Effectiveness Index. Droga Kolinska, članica Atlantic Grupe, prima nagradu Oglašivač 2014. godin koju dodjeljuje Slovenska oglašivačka komora.

Historija Argete

Novi dizajn

Argeta postaje vodeća na tržištu Austrije. Uvodi se grafički redizajn robne marke.

Zanimljivost
2014
‘14
2016
‘16

U saradnji s agencijom Gigodesign pripremljen je redizajn robne marke. Ambalaža i logotip dobijaju moderniju notu.

Historija Argete

Nagrada za najbolji okus

Jetrenoj pašteti, Argeti Junior Original i pašteti od tune Međunarodni institut za ukus i kvalitet (iTQi – International Taste & Quality Institute) iz Brisela dodjeljuje nagradu Superior Taste Award Argeta. Argeta se na Valiconovoj skali najjačih brendova u Sloveniji uvrštava na 5. mjesto.

2015
‘15
2017
‘17

Historija Argete

Argeta sa formulom 'free from"

Argeta prelazi na formulu „Free from“ koja znači da su proizvodi bez konzervansa, bez glutena, bez boja i bez pojačivača arome. Time se Argeta oslobađa svih aditiva i postaje proizvod u kojem svi mogu bezbrižno uživati. Argeta postaje vodeća i na tržištu Švicarske. Argeta se zaštitom boje Argete u Sloveniji postavlja uz bok ekskluzivnoj grupi robnih maraka koje javnost prepoznaje već po samom obliku, boji ili uzorku, kao što su Milka, Manner, Burberry, Louboutin, Whiskas. Argeta u Sloveniji lansira novu liniju namaza od povrća na bazi humusa.

2016
‘16
2018
‘18

Historija Argete

Argeta je broj 1 mesna pašteta u Europi

Argeta prvi put zauzima vodeću poziciju na hrvatskom tržišu i dobija titulu ‘mesna pašteta broj jedan u Evropi’. Argeta Junior uvodi seriju e-knjiga za djecu, koje podržavaju kognitivni razvoj djece.

2017
‘17