Argeta pomaže lokalnim ribogojilištima - Argeta Bosnia

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionisati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Klikom na “Prilagodi postavke” možete postaviti njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

22.03.2021

Argeta je
pomagala lokalnim ribogojnicam

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
U martu 2020. su nastupila jako nepovoljna vremena za ribogojilišta. Budući da su zbog izbijanja epidemije COVID-19 zatvoreni restorani, škole i vrtići, ribogojilišta su izgubila svoje redovne kupce. Bilo je mnogo otkazivanja narudžbi, a kupci koji su željeli svježu ribu nisu više imali mogućnost dolaziti u ribogojilišta. Stoga su se mala lokalna preduzeća suočila s velikim izazovom, tj. kako osigurati svoje postojanje.

Argeta promovira lokalno okruženje i privredu

Argetina predanost održivosti ne znači samo predanost proizvodnji koja je ekološki prihvatljiva, već i pomoći onima koji je zaista trebaju. Tako je Argeta u COVID-19 krizi otkupila sočansku pastrmku od ribogojilišta Faronika iz Tolmina u Sloveniji, u Srbiji je otkupom ribe pomogla Dragani Đokić, vlasnici ribnjaka u mjestu Zarići – Seča Reka, a u Hrvatskoj je izašla u susret ribogojilištu Gacka iz Like, gdje takođe nisu mogli prodati ribu zbog gubitka tržišta.
Ribogojilište Gacka iz Like u Hrvatskoj

Enzo Smrekar, potpredsjednik Atlantic Grupe za delikatesne namaze, Donat Mg i internacionalizaciju: »Važno je identifikovati mogućnosti koje mogu pomoći u ponovnom pokretanju privrede, posebno na lokalnom nivou, a koje na tržištu nude proizvode ili usluge koje možda ranije nismo poznavali. Saradnja između malih i velikih preduzeća je ključna za uspješno rješavanje stvarnih ekonomskih problema. Takve saradnje mogu napraviti veliku pozitivnu razliku u lokalnim okruženjima, sačuvati radna mjesta, potaknuti aktivnost lokalne zajednice i konačno vratiti ljudima nadu u bolje sutra.«

Sočanska pastrmka, gacka pastrmka, kosjerićka pastrmka

U ovoj priči o ponovnom pokretanju lokalne privrede, Argeta je prvo otkupila pastrmku koju ribogojilišta nisu mogla prodati zbog gubitka narudžbi. Zatim je Argeta dalje razvila i stvorila potpuno nove okuse namaza od sljedećih kvalitetnih vrsta riječne ribe; sočanske pastrmke, gacke pastrmke i kosjerićke pastrmke.
Pomoć ribogojilištu Faronika iz Tolmina u Sloveniji #podržavamolokalno
Pomoći lokalnim ribogojilištima su se pridružili i Mercator, Konzum i Mercator-S, koji su se u sve tri države pobrinuli za ekskluzivnu prodaju novih namaza od ribe na svojim policama. Tako su obožavatelji Argete svojom kupovinom postali dio priče o poticanju i pokretanju lokalne privrede nakon jedne od najneočekivanijih svjetskih kriza. Zajedno s Argetom smo pokazali šta možemo postići ako svi mi koji podržavamo lokalno udružimo snage. Ovo je takođe jedna od temeljnih vrijednosti Argete jer čvrsto vjerujemo da je za održivi razvoj važno pokazati zahvalnost lokalnoj privredi i zajednici.

Sa riječi na djela

U nastavku vam predstavljamo projekte kojima ispunjavamo neka od naših obećanja.

Sa riječi na djela

U nastavku vam predstavljamo projekte kojima ispunjavamo neka od naših obećanja.