Zašto je dobro da djeca imaju pristup internetu? - Argeta Zašto je dobro da djeca imaju pristup internetu?

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionisati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Klikom na “Prilagodi postavke” možete postaviti njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Zašto je dobro da djeca imaju pristup internetu?

Vrijeme čitanja 5 min Podijeli

Vjerujemo da vas je ovaj naslov iznenadio, i da se, kao i brojni ostali roditelji, i sami trudite da budete predostrožni. Ali u vrijeme kada se sve više aktivnosti stalno i brzo prebacuju u online sferu, važno je razmotriti šta sve to može donijeti našim najmlađima.

Internet nam je u svojoj skoro 40-godišnjoj istoriji donio puno. Dobili smo online kupovinu, priliku da komuniciramo sa prijateljima na drugoj strani planete, pristup omiljenim sadržajima i još puno toga… Ali razmislite, ako smo kao roditelji prije nekoliko godina uglavnom brinuli i pokušavali motivirati djecu da provode više vremena vani ili čitajući knjige, sada smo uveliko promijenili način razmišljanja. Naučili smo prihvatiti takozvanu “neophodnost” računara u dječjem životu i njihovu upotrebu u svakodnevici.

DJECA I INTERNET

U Argeti smo osmislili anketu u kojoj smo pokušali saznati koliko vremena djeca svakodnevno provode na mreži. Pozvali smo roditelje iz cijele Bosne i Hercegovine da učestvuju i utvrdili da:

 • 87% djece ispitanika koristi internet,
 • djeca najčešće pristupaju internetu putem vlastitih mobilnih telefona ili tableta (55%), laptopa (26%) i mobitela ili tableta svojih roditelja (46%),
 • 66% djece koristi internet pod nadzorom roditelja,
 • 60% djece mlađe od 15 godina provodi trideset minuta do dva sata dnevno na mreži,
 • 22% roditelja primijetilo je da su njihova djeca bila izložena neprikladnom sadržaju na internetu.

Također smo pitali roditelje kako štite svoju djecu od neprikladnih sadržaja na internetu. Otkrili smo da:

 • roditelji razgovaraju s djecom i pokušavaju ih naučiti šta je neprimjeren sadržaj (47%),
 • roditelji ograničavaju vrijeme koje djeca mogu provoditi na mreži (67%),
 • roditelji koriste aplikacije koje blokiraju pristup neprikladnim web lokacijama (27%),
 • roditelji osiguravaju pristup internetu lozinkom (20%),
 • roditelji koriste mobilne aplikacije kako bi djeci ograničili upotrebu interneta (40%),
 • roditelji pružaju edukativne kurseve o sigurnoj upotrebi Interneta za djecu (16%).

BUDITE SIGURNI DA INTERNET KORISTITE SIGURNO, NA ZABAVAN I EDUKATIVAN NAČIN. BESPLATNO!

Uprkos bezbroj sadržaja namijenjenih djeci, potreban je oprez. Zbog toga smo u Argeti odlučili kreirati jedinstvenu web stranicu, dizajniranu posebno za djecu. Patak Junior, najbolji prijatelj djece, priskočio nam je u pomoć i zajedno smo kreirali platformu Junior pustolovine.

To je potpuno bezbrižan, siguran, zabavan i edukativan internet sadržaj, kreiran posebno za djecu od 4 do 10 godina (i naravno za njihove roditelje). Uz prikladno korisničko iskustvo, web stranicu želimo približiti djeci i korisnim sadržajem oduševiti sve – i djecu i njihove roditelje.

Uživamo u našoj sigurnoj internet zoni.

@enina.mama

„Učenje je jednostavno i zabavno kada se provodi kroz igru”

@med_i_sladoled

„Učenje kroz zabavu na platformi Junior postalo je dio naše porodične zabave.”

@marijahu

Povedite djecu u bezbrižne pustolovine! Uživajte u čitanju besplatnih interaktivnih e-knjiga koje su napisali renomirani autori, a certificirali ih razvojni psiholozi. U toku 2020. godine pripremili smo i novu seriju e-knjiga koje će zabaviti djecu sve tri starosne skupine (uzrasta od 4 do 5, od 6 do 7 i od 8 do 9 godina).

U “Igraonici” djeca mogu igrati zabavne i edukativne igre. Na primjer, u igri “Gladne kante za smeće” djeca će naučiti pravilno odvajanje otpada, uz igru ​​”Izgubljena sjena”, učiće o oblicima, a u igri “Sjećate li se čudovišta?” vježbaće pamćenje. Ali to nije sve što će otkriti, jer postoji još toliko mnogo igara!

Posjetite “Istraživačku sobu” i postavite djeci zabavne izazove za pravu vježbu za mozak. Otkrijte “Magične iluzije” i pogledajte kako različite boje, uzorci i svjetlost ponekad mogu prevariti naš mozak. Potaknite širenje dobra među djecom i članovima porodice izazovom “Dobra djela” ili naučite nešto o divnom divljem svijetu u kvizu “Ugrožene životinje”.

Sjećate se kada smo na početku teksta rekli da su Avanture pustolovina potpuno bezbrižna i sigurna dječja online platforma? U nju smo integrirali smo podsjetnik za posjetitelje, koji će ih, nakon 30 i 60 minuta korištenja, podsjetiti na vrijeme provedeno ispred monitora. Ovo će učiniti internet i računač zaista optimalnim za djecu.

ŠTA KAŽU RODITELJI?

Ispod možete pročitati neke odgovore uvjerenih roditelja (i djece) koji već koriste portal Avanture pustolovina.

Sve pohvale za Junior platformu, moje dijete uziva u pronalasku novih Junior avantura.

– Fatima

Odlična ideja, jako zabavno.

– Elvisa

Lijepe i zanimljive priče za mlađu a i malo stariju djecu.

– Amela

O ISTRAŽIVANJU

Istraživanje o korištenju interneta među djecom provedeno je između 27. oktobra i 2. novembra 2020. godine u Sloveniji (n = 308), Srbiji (n = 353), Bosni i Hercegovini (n = 615) i Hrvatskoj (n = 862) . U istraživanju su sudjelovali roditelji između 18 i 54 godine koji imaju djecu mlađu od 15 godina. U članku smo uzeli u obzir rezultate iz Bosne i Hercegovine.

Još