колачиња

Минималната количина на информации (колачиња) треба да се зачува на вашиот компјутер, за да може веб-страницата да работи правилно, да се надгради и да го подобри вашето искуство во прелистувањето. Над 90% од веб-сајтовите користат колачиња, иако според правилата на Европската унија тие се обврзани да побараат согласност од корисникот. Со користење на оваа страница се согласувате со употребата на колачиња, и ако не прифаќате колачиња, сепак може да ја видите веб-страницата, но одредени функции на оваа веб-страница може да не се прикажани или имплементирани правилно.

Политика за колачиња

За да може вебсајтот правилно да работи и да биде надградено и подобрено вашето искуство при пребарување, во вашиот компјутер треба да се складира минимално количество информации (колачиња). Повеќе од 90% од вебсајтовите користат колачиња, иако според правилата на Европската Унија тие се задолжени да побараат согласност од корисникот. Со користење на овој вебсајт се сложувате со користењето колачиња, ако не ги прифатите колачињата сепак ќе можете да го погледнете вебсајтот но некои функции може да не бидат правилно прикажани или извршени.

Што е колаче?

Колаче е информација складирана во вашиот компјутер од страна на вебсајтот што го посетувате. Колачињата обично ги чуваат информациите за вашите поставки за вебсајтот, како саканиот јазик или адреса. Потоа, кога повторно ќе го отворите истиот вебсајт, пребарувачот ги праќаа назад колачињата што припаѓаат на тој сајт. Тоа му овозможува на вебсајтот да ги прикаже информациите приспособени според вашите потреби.

Колачињата можат да складираат широк опсег информации, вклучувајќи лични информации (вашето име или е-пошта). Сепак овие информации може да бидат складирани само ако вие го овозможите тоа – вебсајтовите не можат да добијат пристап до информациите ако не го одобрите тоа, ниту можат да пристапат до други датотеки на вашиот компјутер или мобилен уред. Стандардните поставки за складирање и испраќање колачиња не се видливи за вас, но вие можете сами да ги смените поставките на пребарувачот со избирање дали сакате да ги дозволите или да одбиете барањата на колачињата да бидат зачувани, дали зачуваните колачиња автоматски да се бришат кога ќе го затворите пребарувачот итн.

Како се одбиваат колачињата?

Со одбивање на колачињата вие одлучувате дали сакате да дозволите складирање на колачињата на вашиот компјутер или мобилен уред. Поставките за колачиња можат да се контролираат и конфигурираат во вашиот пребарувач. Ако не ги прифатите колачињата може да се случи да не можете да користите одредени функции на вебсајтот.

Што се привремени колачиња?

Привремените колачиња или колачињата за сесија се бришат од компјутерот кога ќе го затворите пребарувачот. Со помош на овие колачиња вебсајтовите чуваат привремени податоци како на пример производи во корпата за купување.

Што се трајни колачиња?

Трајните или зачувани колачиња остануваат во вашиот компјутер после затворањето на пребарувачот. Со помош на овие колачиња, вебсајтовите чуваат податоци како корисничко име и лозинка, така што не морате да се најавувате секојпат кога посетувате некој сајт. Трајните колачиња остануваат во вашиот компјутер неколку дена, месеци или дури години.

Што се колачиња на првата страна?

Колачињата на првата страна доаѓаат од вебсајтот што корисникот го прегледува и може да бидат трајни или привремени. Со помош на овие колачиња, вебсајтовите можат да складираат податоци што ќе се користат повторно следниот пат кога корисникот ќе го посети тој вебсајт.

Што се колачиња на трета страна?

Колачињата на трета страна потекнуваат од други, партнерски вебсајтови (како поп-ап прозорци или други реклами) што се наоѓаат на вебсајтот што го посетувате. Со помош на овие колачиња вебсајтовите можат да го следат вашето користење на Интернет за маркетиншки цели.

Дали овој вебсајт користи колачиња?

Да, со примарна цел нашиот вебсајт да ви овозможи најдобро корисничко искуство.

Кои колачиња ги користи овој вебсајт и зошто?

Привремените колачиња или колачињата за сесија се колачиња на кои им изминува рокот (и автоматски се бришат) кога ќе го затворите пребарувачот. Ние користиме привремени колачиња за корисниците да добијат најдоброто искуство во користењето на нашиот вебсајт.

Трајните колачиња обично имаат рок на истекување далеку во иднина и остануваат во вашиот пребарувач додека не им истече рокот или не ги избришете рачно. Ние користиме трајни колачиња за да ги разбереме подобро навиките на корисниците, што ни овозможува да го подобриме вебсајтот во зависност од вашите навики. Податоците собрани на овој начин не може да бидат искористени за ваша идентификација како корисник и собраните податоци се користат исклучиво за статистички цели.

Дали има колачиња од трети страни на овој вебсајт?

Има неколку надворешни услуги кои складираат ограничени колачиња кај корисниците. Овие колачиња не се поставуваат од овој вебсајт, но некои служат да обезбедат нормално работење на одредени функции кои го олеснуваат корисничкиот пристап до содржината. Поради тоа информациите за заштита на податоците дадени за вас овде се однесуваат само на овој вебсајт, а заштитата на податоците на надворешните сајтови за услуги треба да се провери на нивните официјални сајтови.

Во овој момент ние овозможуваме:

Мерење на посетите

Овој вебсајт користи услуги за мерење на бројот на корисници, конкретно Google Analytics. Податоците собрани на овој начин не може да бидат искористени за ваша идентификација на корисниците, а собраните податоци се користат исклучиво за статистички цели. Ако сакате да спречите овие услуги да постават колачиња, можете да ги одбиете за секоја услуга на следнава вебврска:

  • Google Analytics – https://tools.google.com/dlpage/gaoptout
  • iProm – UID

Повеќе информации за одбивање колачиња

Во овој момент има неколку вебсајтови за одбивање поставување колачиња за разни услуги.

Повеќе за тоа можете да најдете на следниве вебврски:

  • http://www.allaboutcookies.org/
  • http://www.youronlinechoices.eu/
Cookie
name
Storage
period
Who installs
the cookie
and manages
the data it
acquires
DomainPurpose of the processing of the data collected
by the cookie
UID36
months
iPROM d.o.o.iprom.netiPROM’s advertising cookie allows the system to
set a cookie in order to display personalized ads on
other online media after the user leaves this
website. The system installs the cookie on the user
profile (browser) based on user’s prior explicit
consent on the website. The user’s profile is
anonymous and does not contain personal
information.