Kako bismo obezbedili pravilan rad veb-sajta i poboljšali vaše iskustvo, koristimo sledeće kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na “prilagođavanje postavki” možete da upravljate njima. Molimo Vas da posetite Politiku kolačića, za više informacija o tome kako i zašto se koriste kolačići na ovom sajtu.

01

Prvo je nastala argo kocka…

U tadašnjoj fabrici Argo u Izoli počinje proizvodnja koncentrata za supu od kokošjeg mesa.

1963
‘63

Pašteta je prvi put ugledala svetlo dana

U fabrici Argo je proizvedena prva kokošja pašteta kao nusproizvod proizvodnje koncentrata za supu. Pašteta od 100 grama tada još nije bila poznata pod postojećim nazivom, pakovanje je bilo izrađeno od belog lima, a bila je prepoznatljiva prema litografisanoj belo-zelenoj salveti.

1957
‘57
1972
‘72

Prvo pakovanje porcija

Planiranje novog pakovanja porcionih pašteta od 35 g u konzervama od aluminijuma. Reč je o prvom porcionom pakovanju pašteta u Jugoslaviji i početku proizvodnje ćureće paštete. Veći deo proizvodnje vrši se ručno.

ZANIMLJIVOST
1963
‘63
1977
‘77

Sirovo meso se čistilo i kuvalo u posudama pod pritiskom. Pošto se ohladilo, meso se ručno otkoštavalo, a zatim se u kuteru od 200 litara pripremala masa za paštetu. Paralelno je na kuter bio priključen i rezervoar za liniju koji se sastojao od mašine za oblikovanje konzervi od aluminijuma za paštetu od 35 g, kao i za punjenje i zavarivanje konzervi. Napunjene i zatvorene limenke su se posle pranja u mašini za pranje slagale u korpe uređaja za sterilizaciju. Konzerve od aluminijuma su pak preskočile fazu pranja i odmah su se slale na sterilizaciju, paštete od 100 grama su se odvozile na skladištenje u karantin, a one od 35 grama u termostatsko skladište. Doze su pre transporta bile ponovo pregledane pri čemu su se one sporne izdvojile.

Argeta prvi put dobija svoje ime

Spajanje HP Delamarisa, HP Droge i Koloniale u radnu organizaciju HP DROGA PORTOROŽ. Kokošja pašteta stiče naziv Argeta izveden iz naziva Argo. Počinje pakovanje paštete u kutije od kartona.

1972
‘72
1991
‘91

Gubitak jugoslovenskog tržišta

Usled rata u Sloveniji i Hrvatskoj proizvodnja je smanjena jer je došlo do gubitka jugoslovenskog tržišta na kome se pre rata prodavalo 49% Droginih proizvoda.

Zanimljivost
1977
‘77
1993
‘93

Ružica Radojević, direktorka marketinga 90-ih godina prošlog veka zalagala se za povratak Argete na bivša jugoslovenska tržišta. Stupila je u kontakt sa kupcima u Makedoniji, Bosni i na Kosovu. Kontakt sa Srbijom nije bio uspešan zbog embarga i ostalih problema. U to vreme nije bilo nikakvog oglašavanja, sve se odvijalo putem lične komunikacije i dogovora. Prva porudžbina za Makedoniju iznosila je 60 tona paštete, a zbog zastarele linije i nedostatka sirovina je jedva realizovana. Put do tamo je zbog rata išao preko Mađarske, Rumunije i Bugarske, a zatim se pašteta odatle preprodavala širom bivše Jugoslavije. Paštete su tokom rata na Balkanu bile veoma tražena roba. Naime, bile su izuzetno hranljive za vojnike na terenu, a osim toga nije ih bilo potrebno čuvati u frižiderima, što znači i jednostavan transport. U to vreme prodaja paštete na bosanskom tržištu bila je čak 10-puta veća od prodaje u Sloveniji.

Argeta prvi put prelazi granicu

Argeta se usredsređuje na izvoz i počinje osvajati tržišta nekadašnje Jugoslavije: Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

Zanimljivost
1991
‘91
1997
‘97

Godine 1993, kada je Droga prestrukturisana u šest profitnih centara, zaustavljen je negativan trend smanjivanja proizvodnje i prodaje. Usmerenost na izvoz je bila neophodna već zbog praga rentabilnosti pojedinačnih programa (kokošje paštete i supe). Pojavljuju se ideje o ukidanju Argete.

Novo pakovanje

Novom mašinom za pakovanje pašteta prelazi se sa pakovanja od 35 g na pakovanje od 30 g, a slaganje gotovog proizvoda na kartone i palete već se vrši robotski. Paradni izvozni proizvod Droge Portorož postaje kokošja pašteta jer predstavlja više od 50% ukupnog Droginog izvoza.

Zanimljivost
1993
‘93
1998
‘98

Godine 1997, kupljena je mašina za otkoštavanje mesa koja je u velikoj meri doprinela racionalizaciji i poboljšanju uslova rada i znatno olakšala rad. Te godine je u profitnom centru Argo izvršena sertifikaciona provera za sticanje sertifikata kvaliteta ISO 9001. Proveravači su pogledali proizvodnju, skladišta, kontrolu i rukovodstvo PC. Proverili su usaglašenost već uvedenog sistema kvaliteta sa sistemom propisanim standardom ISO 9001.

Novi izgled konzerve

Prestaje pakovanje pašteta od 100 grama u kutije od kartona i prelazi se na limenku sa novim dizajnom. Zbog legislative i zarad bezbednosti sopstvenih proizvoda, u Drogi je uveden sistem HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points); reč je o preventivnom sistemu koji omogućava identifikaciju, odnosno prepoznavanje, procenu, preduzimanje mera i nadzor nad eventualno prisutnim činiocima rizika u hrani ili stanjima koji mogu da ugroze zdravlje ljudi. Kokošja pašteta predstavlja već više od 60% ukupnog Droginog izvoza.

1997
‘97
1999
‘99

Početak izgradnje fabrike u izoli

Prvi put je uvedeno pakovanje od 50 grama. Počinje izgradnja nove fabrike u Izoli.

1998
‘98
2000
‘00

Novi ukusi

Uvedeni su novi ukusi pašteta: jetrena, goveđa, ćureća. Na Sarajevskom sajmu poljoprivrede, ishrane i pića Argeta osvaja prvu nagradu za kvalitet. U opštoj konkurenciji proizvoda od mesa kokošja pašteta osvaja srebrnu medalju. Naredne godine takođe osvaja srebrnu nagradu na sajmu.

1999
‘99
2001
‘01

Argeta za najmlađe

Kompletna proizvodnja pašteta premeštena je u novu fabriku u Izoli. Uveden je novi dizajn, zajedno sa prvom Argeta Junior sa ukusom kečapa. Sa 25% povećanja u odnosu na 2000. godinu, Argeta postiže rekordnih 64% udela u prihodima od prodaje. Argeta je takođe postala uspešnija na domaćem tržištu gde količinski drži četvrtinu udela na tržištu i postala je broj 1 u ovoj kategoriji proizvoda.

Zanimljivost
2000
‘00
2002
‘02

Usled svakogodišnjeg rasta prodaje paštete od 100 g doneta je odluka o kupovini dodatnih mašina kojim bi se dnevni kapacitet povećao za otprilike 20%. Godine 2001. stečen je i sertifikat ISO 14001 koji omogućava efikasan sistem upravljanja životnom sredinom smanjivanjem potrošnje materijala, energije, vode itd.

Slogan dekade i Halal sertifikat

Počinje prodor u najveće austrijske trgovinske lance kao što je Merkur Markt. Na sajmu Sial u Parizu, koji se smatra jednim od najvećih sajmova prehrambene industrije, prvi put je predstavljena Argeta Halal. Lansirana je i prepoznatljiva kampanja sa animiranim hlebom, a stvoren je i slogan »Argeta. Dobra strana hleba.«

2001
‘01
2004
‘04

Nova linija Argeta light

Držeći korak sa svetskim prehrambenim trendom, u Drogi su proizveli nov proizvod – kokošju paštetu Argetu light koja je sadržala 40% manje masti nego klasična kokošja pašteta i koja je bila bogata vlaknima. Argeta light je u prodaji ostala do 2010. godine.

2002
‘02
2005
‘05

Ulazak na tržIšte ribljih namaza

Lansiranje paštete od tune koje predstavlja ulazak u segment ribljih namaza. Osvajanje zlatne nagrade za reklamnu akciju Argeta Dobra strana hleba. Zvanično spajanje Droge Portorož i Kolinske u zajedničku kompaniju Droga Kolinska. Krajem godine kreće prodaja pašteta i na ruskom i bugarskom tržištu.

2004
‘04
2006
‘06

Osvajanje evropskog tržišta

Brend Argeta ulazi u trgovinske lance u Nemačkoj, Švajcarskoj, Švedskoj i Španiji. Usled potreba za većim proizvodnim kapacitetima i radi snabdevanja zemalja koje nisu članice EU, u Hadžićima kod Sarajeva otvorena je nova fabrika.

2005
‘05
2007
‘07

Prva argeta sa pikantnim ukusom

Na tržište stiže Argeta pikantna kokošja pašteta. Dolazi do prve prodaje u Kini i Rumuniji. U Hrvatskoj i Srbiji Argeta se nalaz na petom mestu u grupi pašteta. Limenke paštete postaju okrugle i dobijaju nove motive. Nacrtani kruh i paštetu zamenjuju slike iz realnog porodičnog života.

Zanimljivost
2006
‘06
2008
‘08

Nov izgled ambalaže razvila je agencija Publicis u saradnji sa art direktorom Dušanom Grobovšekom. Takve okrugle limenke od aluminijuma od 95 g su prvi put upotrebljene u novoj fabrici u Hadžićima kada je krenula probna proizvodnja krajem 2006. godine, a 2007. godine počinje njihova upotreba u Izoli.

Uvođenje Argeta losos na tržište

Brend Argeta osvaja nagradu srebrni Effie akcijom „Za one koji znaju šta je dobro. Pikantno! Sveža tuna.“ Časopis Manager slovenačkim sloganom decenije proglašava slogan: »Argeta, Dobra strana hleba«. Prestaje proizvodnja goveđe paštete, a na tržište stiže Argeta sa ukusom lososa.

Zanimljivost
2007
‘07
2009
‘09

Godina 2008. bila je izvanredna što se tiče programa Delikatesni namazi. Ostvarena je čak 40-procentna rast prodaje u poređenju sa 2007. godinom.

Uvođenje Argeta Exclusive linije

Argeta je najjači brend u Sloveniji, BiH, Makedoniji i na Kosovu gde je koristi više od 72% potrošača pašteta, a u Sloveniji svaki drugi potrošač paštete. U Srbiji, Austriji i Švajcarskoj učvršćuje se na 2. mestu na tržištu. Na tržište je lansiran nov ukus Tuna Siciliana. Namazu od kokošjeg mesa dodati su paradajz i mediteranski začini čime je razvijena Argeta Junior Pizza. Prvi put je lansirana i prestižna linija Argeta Exclusive namenjena potrošačima sa najprofinjenijim ukusom.

Zanimljivost
2008
‘08
2010
‘10

Svake godine pre decembarskih praznika izdaje se nov ukus paštete koji je dostupan samo u ograničenim količinama. Ukusi Argete Exclusive razvijaju se svake godine, svaki put u saradnji sa drugim vrhunskim restoranom. Od 2009. godine razvijeni su sledeći ukusi: pašteta od divljači, pašteta od tune sa maslinama, goveđa pašteta sa tartufima, goveđa pašteta sa šparglama, pašteta à la Dvorac Zemono, brancin sa kruškom i medom, pašteta od jelena sa ruzmarinom i a la JB. Među njima je najviše interesovanja privukla goveđa pašteta sa tartufima koju su potrošači želeli da kupe i nakon što su sve njene zalihe rasprodate.

Novi vlasnik – Atlantic Grupa

Atlantic Grupa postaje vlasnik Droge Kolinske sa predsednikom izvršnog odbora Srećkom Nakićem i Enzom Smrekarom na čelu. Počinje preobražaj limenki u manja pakovanja koje postaju dostupne u pakovanjima od 95, 45 i 27 g. Argeta Junior takođe ulazi u riblji segment i dobija nov ukus Super Tuna Junior. Argeta Tuna osvaja nagradu za izuzetan ukus Superior Taste Award 2010. koju dodeljuje Međunarodni institut za ukus i kvalitet (iTQi – International Taste & Quality Institute) iz Brisela i nagradu Euro Effie za efikasnost.

Zanimljivost
2009
‘09
2011
‘11

Argeta postaje prvi i dosad jedini slovenački brend koji je osvojio prestižnu evropsku nagradu Euro Effie. Prestižna evropska nagrada za komunikacionu efikasnost, tj. bronzani Euro Effie 2010. osvojen je za sveobuhvatnu komunikacionu akciju Argete Junior koju je Droga Kolinska zasnovala u saradnji sa dugogodišnjim partnerom, agencijom Publicis. Akcija je na četiri evropska tržišta ostvarila uspeh koji može da se dokaže i izmeri.

Argeta primavera - prinova u porodici

Na tržište stiže kokošja pašteta Primavera

2010
‘10
2012
‘12

Zlatni Effie za efikasnost

Kreće proizvodnja posne paštete za srpsko i bosansko tržište. Nastaje nov podbrend Argete: Argeta Delight koja sadrži 30% manje masti i soli. Dostupna je u tri ukusa: kokošja, od tune i ćureća. Lansirana je i Argeta Snack, inovativan proizvod sastavljen od paštete Argeta od 45 g i 8 mini grisina.

Zanimljivost
2011
‘11
2013
‘13

Argeta je 2012. godine osvojila zlatnog Effieja za akciju Argeta Junior.

Mame potvrđuju Argetu

Pašteta od tune i kokošja pašteta Argeta osvajaju nagradu za izuzetan ukus Superior Taste Award 2013. Međunarodnog instituta za ukus i kvalitet (iTQi – International Taste & Quality Institute). U okviru kampanje »Mame potvrđuju« otvaraju se vrata fabrika izabranim mamama.

Zanimljivost
2012
‘12
2014
‘14

Argeta je sprovela najrealniju kampanju u regionu zasnovanu na stvaranju sadržaja, priče i aktivnom uključivanju potrošača u komunikaciju. 18 majki sa 6 tržišta izvršilo je detaljan pregled Argetine fabrike, a posle pregleda čitavog procesa mame su svojim potpisom potvrdile Argetin kvalitet i time joj dodelile pečat »Mame potvrđuju«.Argeta je sprovela najrealniju kampanju u regionu zasnovanu na stvaranju sadržaja, priče i aktivnom uključivanju potrošača u komunikaciju. 18 majki sa 6 tržišta izvršilo je detaljan pregled Argetine fabrike, a posle pregleda čitavog procesa mame su svojim potpisom potvrdile Argetin kvalitet i time joj dodelile pečat »Mame potvrđuju«.

Širenje Argeta porodice

Porodici namaza Argeta Junior priključio se nov ukus – Argeta Junior ketchup. Argeta u Hrvatskoj stavlja na tržište Argeta Čajnu paštetu proizvedenu od pažljivo izabranog kokošjeg mesa i jetre bez pojačivača arome i konzervansa.

Zanimljivost
2013
‘13
2015
‘15

Argetina komunikaciona kampanja »Mame potvrđuju« osvaja srebrni Euro Effie u kategoriji robe široke potrošnje. Švajcarska kuća ICERTIAS Argeti dodeljuje nagradu Best Buy Award. Atlantic Grupa osvaja naziv najefikasnijeg oglašivača u 2014. godini prema metodologiji Effie Effectiveness Index. Droga Kolinska, članica Atlantic Grupe, osvaja nagradu Oglašivač 2014. godine koju dodeljuje Slovenačka oglašivačka komora.

Novi dizajn

Argeta postaje tržišni lider na tržištu Austrije. Izvršen je grafički redizajn brenda.

Zanimljivost
2014
‘14
2016
‘16

U saradnji sa agencijom Gigodesign pripremljen je redizajn brenda. Ambalaža i logotip dobijaju moderniji izgled.

Nagrada za najbolji ukus

Jetrenoj pašteti, Argeti Junior Original i Argeti pašteti od tune vodeća globalna organizacija Međunarodni institut za ukus i kvalitet (ITQI – International Taste & Quality Institute) iz Brisela dodeljuje nagradu Superior Taste Award Argeta. Argeta na Valiconovom spisku najjačih brendova u Sloveniji stiže na 5. mesto.

2015
‘15
2017
‘17

Argeta sa formulom free from

Argeta prelazi na formulu »Free from« što znači da su proizvodi bez konzervansa, bez glutena, bez boja i bez pojačivača arome. Time se Argeta otarasila svih aditiva i postala proizvod koji može svako da konzumira bez brige. Argeta postaje tržišni lider i u Švajcarskoj. Argeta zaštitom boje Argete u Sloveniji staje uz bok ekskluzivnoj grupi brendova koje javnost prepoznaje već prema obliku, boji ili uzorku kao što su Milka, Manner, Burberry, Louboutin, Whiskas. Argeta u Sloveniji lansira novu liniju namaza od povrća na bazi nauta.

2016
‘16
2018
‘18

Argeta je broj 1 mesna pašteta u Evropi

Argeta preuzima vodeću poziciju na hrvatskom tržištu i postaje mesna pašteta broj 1 u Evropi. Argeta Junior uvodi na tržište seriju e-knjiga koje podržavaju kognitivni razvoj dece.

2017
‘17