Argeta je pomogla lokalnim farmama za uzgoj ribe - Argeta Serbia

Kako bismo obezbedili pravilan rad veb-sajta i poboljšali vaše iskustvo, koristimo sledeće kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na “prilagođavanje postavki” možete da upravljate njima. Molimo Vas da posetite Politiku kolačića, za više informacija o tome kako i zašto se koriste kolačići na ovom sajtu.

22.03.2021

Argeta je
pomagala lokalnim ribogojnicam

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
U martu 2020. su počela teška vremena za farme za uzgoj ribe. Pošto su zbog izbijanja epidemije COVID-19 zatvoreni restorani, škole i vrtići, farme za uzgoj ribe su izgubile svoje redovne kupce. Bilo je mnogo otkazivanja porudžbina, a kupci koji bi želeli svežu ribu više nisu dolazili na farme. Stoga su se mala lokalna preduzeća suočila sa velikim izazovom kako da obezbede svoje postojanje.

Argeta promoviše lokalno okruženje i ekonomiju

Argetina predanost održivosti ne znači samo predanost proizvodnji koja je ekološki prihvatljiva, već i pomoć onima kojima je zaista potrebna. Tako je Argeta u korona krizi otkupila sočansku pastrmku od farme za uzgoj ribe Faronika iz Tolmina u Sloveniji, u Srbiji je otkupom ribe pomogla porodici Đokić, vlasnicima ribnjaka u mestu Zarići – Seča Reka, a u Hrvatskoj je pomogla farmi za uzgoj ribe Gacka iz Like, gde takođe nisu mogli da prodaju ribu zbog gubitka tržišta.
Farma za uzgoj ribe Gacka iz Like u Hrvatskoj

»Važno je identifikovati mogućnosti koje mogu da pomognu u ponovnom pokretanju ekonomije, posebno na lokalnom nivou, i koje na tržištu nude proizvode ili usluge koje možda ranije nismo poznavali. Saradnja između malih i velikih preduzeća je ključna za uspešno rešavanje stvarnih ekonomskih problema. Takve saradnje mogu da naprave veliku pozitivnu razliku u lokalnim okruženjima, sačuvaju radna mesta, podstaknu aktivnu lokalnu zajednicu i, pre svega, da vrate ljudima nadu u bolje sutra.«

Enzo Smrekar, potpredsednik Atlantic Grupe za delikatesne namaze, Donat Mg i internacionalizaciju

Sočanska pastrmka, gacka pastrmka, kosjerićka pastrmka

U ovoj priči o ponovnom pokretanju lokalne ekonomije, Argeta je prvo otkupila pastrmku koju farme za uzgoj ribe nisu mogle da prodaju zbog gubitka porudžbina. Zatim je Argeta razvila i stvorila potpuno nove ukuse namaza od ovih kvalitetnih riba: sočanske pastrmke, gacke pastrmke i kosjerićke pastrmke.
Pomoć farmi za uzgoj ribe Faronika iz Tolmina u Sloveniji #podržavamolokalno
Pomoći lokalnim farmama za uzgoj ribe su se pridružili i Mercator, Konzum i Mercator-S, koji su se u sve tri države pobrinuli za prodaju novih namaza od ribe na svojim policama. Tako su ljubitelji Argete kupovinom postali deo priče o podsticanju i pokretanju lokalne ekonomije nakon jedne od najneočekivanijih svetskih kriza. Zajedno sa Mercatorom smo pokazali šta možemo da postignemo ako svi mi koji podržavamo lokalno udružimo snage. Ovo je takođe jedna od osnovnih vrednosti Argete, jer čvrsto verujemo da je za održivi razvoj važno pokazati zahvalnost lokalnoj ekonomiji i zajednici.

Sa reči na dela

Kažu da su obećanja samo obećanja dok ih ne ispunite i u potpunosti se slažemo sa tim. Ispunjavamo neka naša obećanja na projektima koje predstavljamo u nastavku.

Sa reči na dela

Kažu da su obećanja samo obećanja dok ih ne ispunite i u potpunosti se slažemo sa tim. Ispunjavamo neka naša obećanja na projektima koje predstavljamo u nastavku.