Udruženim snagama pružena pomoć lokalnim preduzetnicima - Argeta

Kako bismo obezbedili pravilan rad veb-sajta i poboljšali vaše iskustvo, koristimo sledeće kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na “prilagođavanje postavki” možete da upravljate njima. Molimo Vas da posetite Politiku kolačića, za više informacija o tome kako i zašto se koriste kolačići na ovom sajtu.

Udruženim snagama pružena pomoć lokalnim preduzetnicima

Vreme čitanja 4 min Podeli

U martu je ceo svet iznenada stao. U vremenu koje je usledilo osetile su se brojne posledice i ni za koga nije bilo lako, pogotovo za one najranjivije – male firme i preduzetnike. Oni imaju veliku ulogu dajući podršku lokalnoj ekonomiji, u vidu zapošljavanja, opštinskog finansiranja i razvoja industrije. Ovi preduzetnici su se sada suočili sa velikim izazovom – kako sačuvati kompanije.

Među pogođenim preduzetnicima se našla i porodica Đokić, vlasnici ribnjaka u mestu Zarići – Seča Reka (opština Kosjerić). U neposrednoj blizini reke Tmuše, ovaj ribnjak gaji pastrmku u divnoj prirodi i čistoj vodi od 2011. godine. Pandemija Covid 19 je znatno umanjila njihovu prodaju ribe, kako ka hotelima i restoranima, koji su i sami smanjili svoj rad, tako i ka fizičkim licima.

Nosioci posla su vlasnica Dragana Đokić i njen suprug, koji su angažovani na ribnjaku 24 sata, 7 dana u nedelji. Kada dođu veći poslovi – počev od čišćenja, klasiranja, pa do isporuke, porodica angažuje i dodatne ljude iz sela i okoline.

Vlasnica ribnjaka, Dragana Đokić, bila je zabrinuta za svoj posao jer su glavni kupci ribe ribarnice, restorani i hoteli, a ima i puno pojedinaca iz većih gradova u okolini.

“Kupci su dolazili direktno na ribnjak, kako na ručak, tako i da kupe ribu i ponesu je svojim domovima. Pored ugostiteljskih objekata, koji su stali sa radom, česti kupci su bili i ljudi koji su kupovali ribu za slave, posne dane ili su prosto ljubitelji ribe i zdrave ishrane. Sada je to smanjeno, pa je smanjena i potreba za ribom.”, dodala je Dragana.Jedna od ključnih vrednosti koje kompanija Atlantic Grupa i njen brend Argeta neguju jeste društvena odgovornost, koja nije usko vezana samo za očuvanje okoline već je fokusirana i na to da pomogne pojedincima kojima je ta pomoć neophodna. Svesni značaja preduzetnika za lokalnu ekonomiju, Argeta se odlučila na važan korak – otkupila je zalihe kosjerićke pastrmke koje vlasnici ribnjaka nisu mogli da prodaju. Ovo je bio prvi korak pomoći lokalnoj ekonomiji, ali Argeta se tu nije zaustavila. Napravljen je novi namaz Argeta kosjerićka pastrmka.

 

“Važno je prepoznati prilike, trenutak kada možemo da pomognemo ekonomiji, pogotovo na lokalnom nivou, ali u isto vreme da kreiramo i novi ukus. Kako bismo uspešno rešili ekonomski problem, ključ je saradnja između malih biznisa i velikih korporacija. Ovakava vrsta partnerstva može da ima pozitivan uticaj na lokalno okruženje, pomogne radnicima da zadrže svoje poslove, ohrabre aktivnost i rad lokalne zajednice, ali što je najvažnije, da vrate nadu u bolje sutra.”

Enzo Smrekar, potpredsednik Atlantic Grupe za delikatesne namaze, Donat Mg i internacionalizaciju

Inicijativi se takođe pridružio i Mercator-S, jedan od najvećih regionalnih trgovinskih lanaca, koji je ponudio da se na njihovim policama nađe novi namaz od kosjerićke pastrmke.

Argeta i Mercator-S su se odrekli svojih profita i na taj način omogućili da proizvod bude još pristupačniji.

“Kompanija Mercator-S posvećena je pružanju podrške proizvođačima koji za svoje proizvode koriste domaće sirovine izuzetnog kvaliteta. Naši potrošači su sve više naklonjeni domaćim proizvodima u kupovini, tako da su i oni značajna podrška domaćoj privredi. Zbog toga nam je važno da proizvod koji ćemo ponuditi kupcima bude dobrog kvaliteta i dostupan po pristupačnim cenama za sve, a Kosjerićka pastrmka to i pokazuje”, izjavila je Violeta Kovačević, generalni direktor Mercator-S i dodala da se kompanija uključila u ovaj projekat jer već godinama unazad pruža podršku domaćoj privredi.

Svi ljubitelji Argeta namaza i lokalnih dobara biće u mogućnosti da postanu deo ovog projekta i pomognu lokalnoj ekonomiji u vremenima neočekivane i velike krize.

“Saradnja sa Argetom je od velikog značaja za ribnjak. Kroz ovu saradnju ribnjak može da plasira svoju ribu. Samim plasmanom, održava se prodaja već odgajene ribe, a ribnjak može da razmišlja i o ulaganjima za narednu godinu, što je pre dogvorene saradnje sa Argetom bilo pod znakom pitanja. Ovo je naša neočekivana prilika da nastavimo sa uzgajanjem kvalitetne ribe.” – istakla je Dragana Đokić.

Novi Argeta namaz već je dostupan u Idea, Roda i Mercator radnjama.

Više o