Bonton pri mizi za otroke - Argeta Bonton pri mizi za otroke - Argeta Slovenia

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. S klikom na “prilagodite nastavitve” lahko upravljate z njimi. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

Bonton pri mizi za otroke

Čas branja 2 min Deli vsebino

Si že kdaj videl koga v restavraciji, ki se ni znal obnašati pri mizi? Komolci na mizi, glasno žvečenje, nesramnost do natakarja? Česa takega ni lepo videti, zato se nam zdi pomembno, da otroke kar čim prej začnemo učiti obnašanja pri mizi. Tako jim bonton in manire pridejo v navado, da se bodo lepo obnašali, ne da bi sploh razmišljali o tem.

Kako lahko torej naše otroke naučimo bontona?

Najprej moramo postaviti dober zgled – naši otroci posnemajo vse, kar delamo, zato to upoštevaj in jim pokaži, kakšno je pravilno obnašanje. Zelo preprost način učenja je vaja. Morda lahko za svoje otroke pripraviš »generalko«; ne potrebuješ dejanskega obroka, to si lahko zamisliš kot igro. Kdor se najlepše obnaša, lahko izbere, kateri Argetin namaz bo za večerjo.

Prav tako poskusi pokazati tudi, kako se ne sme obnašati. Bolje bodo razumeli, če jim daš »vizualni primer«, česa se ne sme; le pazi, da ohraniš sproščeno vzdušje. Naredi na primer velik grižljaj in začni glasno žvečiti z resnim obrazom – to bodo zagotovo opazili in si mislili: »Zakaj se mami ali oči tako obnaša? To nima nobenega smisla.« Sedaj imajo torej vizualni primer in čuden občutek – seveda pa jim povej, da se takega vedenja ne sme tolerirati in ni videti lepo ob nobeni priložnosti.

Argetinih namazov hitro zmanjka, ker so tako okusni, zato delaj majhne grižljaje in nauči otroke reči: »Prosim, lahko odpremo še eno Argeto?«. »Prosim« in »hvala« sta ključnega pomena.

To je le nekaj primerov, kako lahko svoje otroke naučiš obnašanja pri mizi. Bodi predvsem dober zgled in se tudi samS lepo obnašaj. Za več nasvetov se prijavi na naš e-časopis in se kmalu spet slišimo!

Več