Mamini mali pomočniki - Argeta Mamini mali pomočniki - Argeta Slovenia

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. S klikom na “prilagodite nastavitve” lahko upravljate z njimi. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

Mamini mali pomočniki

Čas branja 3 min Deli vsebino

Zdravo, mama! Želeli smo ti samo povedati, da ti gre vse odlično od rok. In ker želimo, da imaš nekaj časa tudi zase, se sprostiš in uživaš, smo zate pripravili malo pomoči.

Domača opravila so pomembna in čeprav so nekatera izmed njih preprosta, so obenem tudi utrujajoča. Zato bi bilo lepo, če bi nekaj odgovornosti prevzeli otroci in ti pomagali. Opravila jim moraš predstaviti na zabaven in kul način, jih spremeniti v igro oziroma tekmovanje ali pa jih občasno celo nagraditi in polovica dela je že opravljena!

Pripravili smo dva prenosljiva dokumenta, ki ju lahko natisneš in hkrati otroke poučiš o tem, kako pomembno je tvoje delo v družini in kako je imeti svoje lastne odgovornosti.

Z uporabo prvega dokumenta se lahko na zabaven in interaktiven način povežeš z otroki ter jih naučiš, kako pomembno je, da so samostojni in proaktivni.

Predstavljamo ti kocko opravil!

Natisni model, ga izreži v skladu z navodili v datoteki in ga sestavi. Seveda priporočamo, da ga sestavijo tvoji otroci, saj je zastarela uporaba lepila, škarij in rok dandanes že prava redkost.

Ko je kocka sestavljena, jo morate samo še vreči. Tvoj otrok je odgovoren za tisto opravilo, na katerem pristane kocka. Če imaš več otrok, vrzi kocko tolikokrat, da ima vsak otrok svoje opravilo.

Preživi kakovosten prosti čas s svojimi otroki in jim pokaži, kako pravilno izvedejo dodeljeno opravilo. In ko obvladajo tvoje standarde nekega opravila, je čas, da se sprostiš, daš noge v zrak ali prebereš dobro knjigo, otroci pa naj samostojno opravijo svoje naloge.

Postopek ponovi čim večkrat, da bo to za tvojega otroka postalo podzavestna rutina. Cilj je, da bodo nekoč otroci prišli iz šole ali od prijateljev in sami vrgli kocko.

Drugi dokument, ki smo ga pripravili, je predloga razpredelnice za tvojo družino z vpisanimi opravili za vsak dan v tednu, poleg tega smo dodali nekaj idej, kako otroke nagraditi za ta opravila. Od tega boste imeli korist vsi: otroci bodo radi naredili svoja opravila, tebi pa bo prav prišel dodaten par rok.

Ta predloga ni samo priročnik opravil za otroke. S tvojo pomočjo bodo znali prevzeti odgovornost, se naučili sodelovati in videli, da ni nič samoumevno. Naučili se bodo pomembne življenjske spretnosti, ki jim bo v prihodnosti v veliko pomoč.

Pripravili smo dokument z enim predhodno izpolnjenim tednom za lažji začetek in dvema praznima tednoma, katera lahko organiziraš po lastnih potrebah. Dokument natisni, ga razreži po tednih ter vpiši opravila otrok, kdaj naj jih naredijo in morebitne nagrade. Razpredelnico z magnetom obesi na hladilnik in tvoji otroci so pripravljeni za cel teden.

To razpredelnico lahko uporabiš skupaj z našo kocko opravil. Če misliš, da z otroki ne boste imeli vsak dan časa za met kocke, to naredite v nedeljo zvečer. Pripravite si prazno razpredelnico in kocko opravil ter se s celo družino usedite v kuhinjo ali dnevno sobo – ob tem pa si seveda privoščite kakšne prigrizke Argeta 😉
Vrzite kocko za vsak dan ter v razpredelnico vpišite opravilo in otroka, ki ga mora opraviti. In glej, mama ima prost cel teden!

Predlogo tedenske razpredelnice lahko prenesete tukaj:

In nagrade? Najprej se moraš odločiti, ali bodo dobili manjšo nagrado za vsako opravilo ali pa bodo zbirali nalepke za vsako opravljeno obveznost in nato prejeli nagrado ob koncu tedna. Tukaj je nekaj idej za nagrade za dobro opravljeno delo:

  • Skupaj si oglejte film ali risanko po njihovi izbiri, morda pripravite pokovko ali pa pomakajte kruh v namaz Argeta.
  • Odpravite se na izlet po njihovi izbiri.
  • V nedeljo zvečer si privoščite pico in naredite načrt opravil za prihajajoči teden.

In najboljša nagrada od vseh: Pripravite si piknik v trdnjavi iz blazin na sredini sobe, pripravite malo kruha ali krekerjev, Argeta kokošji namaz in osvežilno pijačo! Ne pozabite deliti svoje uporabe razpredelnice in kocke opravil z #Argeta.

Več