Podpora lokalnim dobaviteljem je podpora vrhunski kulinariki - Argeta Podpora lokalnim dobaviteljem je podpora vrhunski kulinariki

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. S klikom na “prilagodite nastavitve” lahko upravljate z njimi. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

Podpora lokalnim dobaviteljem je podpora vrhunski kulinariki

Čas branja 5 min Deli vsebino

Z drugim valom epidemije so slovenske restavracije in njihovi vrhunski chefi zaprli svoja vrata. Šok, ki pa ni prizadel samo chefov in njihovih zaposlenih, ohromil je tudi njihove lokalne dobavitelje, ki jih zalagajo s kakovostnimi lokalnimi sestavinami. V teh časih se druga za drugo vrstijo presunljive zgodbe o boju za obstanek malih podjetij. Njim smo prisluhnili z nadaljevanjem iniciative #PodpiramoLokalno in z željo po ohranitvi lokalnih receptur, kulinarične dediščine in kakovostnih surovin.

Negotova prihodnost slovenske visoke kulinarike

Slovenija se je v preteklih letih v svetu vzpostavila kot kakovostna butična gastronomska destinacija, za kar so predvsem zaslužni naši vrhunski chefi. Chefi, ki prihajajo iz različnih okolij in imajo različne kuharske stile, imajo tudi nekaj skupnega – vsi zaupajo lokalnim dobaviteljem, katerih izdelki so med drugim skrivnost njihovega uspeha. Zaprtje restavracij tako ne predstavlja le izgube prometa za gostince, temveč tudi za njihove lokalne dobavitelje ter lokalne skupnosti, ki so odvisne od njih. Soočeni s presežkom surovin in izdelkov, ki jih ne morejo prodati, se borijo za preživetje podjetja in celotne skupnosti, upanja za boljši jutri pa je vsak dan manj. Zdi se, da klicev na pomoč in zgodb predstavnikov slovenske vrhunske kulinarike in lokalnih dobaviteljev ne sliši nihče. Vrhunska in svetovno priznana slovenska kulinarika se je znašla v težavah in sama bije bitko za obstoj. Smo Slovenci resnično pripravljeni zavreči vso trdo delo vrhunskih chefov, ki so Slovenijo postavili na svetovni zemljevid najvidnejših kulinaričnih držav? Nam je res vseeno za ohranitev tradicionalnih ali novodobnih slovenskih receptov, lokalnih sestavin in izdelkov, za sam obstoj malega slovenskega gospodarstva?

“Če mi ne kupujemo, tudi naši dobavitelji trpijo”, pove Janez Bratovž, ki sestavine svojih lokalnih dobaviteljev spreminja v priznane kulinarične presežke.

Pri Argeti Exclusive podpiramo prihodnost slovenske visoke kulinarike

Linijo izdelkov Argeta Exclusive smo pred dobrim desetletjem ustvarili z namenom približevanja vrhunske kulinarike splošni javnosti. Vsako leto smo z novim okusom in novim sodelujočim chefom postajali bolj in bolj vpeti v slovensko kulinarično sfero ter lokalno okolje in kulturo. Zato smo se čutili še toliko bolj odgovorne, da se klicu na pomoč chefov in dobaviteljev odzovemo.

Povezali smo se z najvidnejšimi slovenskimi chefi in z njihovo pomočjo stopili v stik z lokalnimi dobavitelji, ki predstavljajo hrbtenico slovenske kulinarike. Vsi chefi so pobudo sprejeli z velikim navdušenjem, saj naša donacija lokalnim dobaviteljem ne bo zgolj pomagala preživeti zime, temveč bo na dolgi rok močno prispevala tudi k uspešnemu ponovnemu zagonu restavracij, ki bodo lahko zopet ustvarjale s surovinami, najvišje kakovosti.

Donacijo iz projekta Argete Exclusive je chef Luka Košir, ki svoj navdih išče v lokalnih sestavinah, namenil sirarni Orešnik.

Prisluhnili smo velikim zgodbam malih podjetnikov

Vsi lokalni dobavitelji, ki jim imamo privilegij priskočiti na pomoč, so nas s svojimi zgodbami povsem
očarali. V nadaljevanju predstavljamo nekaj njihovih izjav.

Chef Janez Bratovž in Primož Krišelj, ekološka kmetija Pri Šuštarju

Chef Luka Košir in Irena Orešnik, sirarstvo in kozjereja Orešnik

Chefinja Ana Roš ter Jeanne Dumas Chalifour in Matteo Monterumisi, Srednje pri Ročinju

Chef Uroš Fakuč in Kristjan Gregorič, ribarnica Bonmar Global

Chef Jorg Zupan ter Marko Butalič, Meat Business

Chef Tomaž Kavčič ter David Ličen in Kristijan Vidmar, sirarstvo Golden Ring Cheese

Chef Uroš Štefelin in akademski slikar Matjaž Arnol, CUDV Radovljica

Vsak od nas lahko pomaga

V času, ko se številni mali podjetniki borijo za preživetje, jim lahko pomagamo prav vsi. Namesto v trgovino se po sadje in zelenjavo odpravite na tržnico ali k lokalnemu kmetu (mnogi omogočajo prodajo tudi po spletu). Veliko je tudi ponudnikov svežih jajc, mesa, mlečnih in drugih izdelkov, ki zagotovo ne manjkajo v vašem nakupovalnem vozičku. Lahko pa slovenske podjetnike podprete tudi tako, da z njihovimi izdelki obdarujte svoje najbližje. Z nakupom od lokalnih ponudnikov uživate v kakovostnih izdelkih, obenem pa spodbujate razvoj lokalnega podjetništva. Kar je še posebej v teh časih zares pomembno.

Hvala, ker tudi vi podpirate lokalno.

Več