Zakaj je dobro, da imajo otroci dostop do spleta? - Argeta Zakaj je dobro, da imajo otroci dostop do spleta?

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. S klikom na “prilagodite nastavitve” lahko upravljate z njimi. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

Zakaj je dobro, da imajo otroci dostop do spleta?

Čas branja 5 min Deli vsebino

Verjamemo, da vas je naslov presenetil in da ob takšnem vprašanju, tako kot marsikateri starš, preventivno vklopite vse ščite. A v času, ko se vse več aktivnosti vztrajno in hitro seli na splet, se splača premisliti, kaj dobrega lahko to prinese našim najmlajšim.

Splet nam je v svoji skoraj 40-letni zgodovini prinesel marsikaj – spletno nakupovanje, komuniciranje s prijatelji na drugi strani planeta, dostop do najljubših vsebin in še in še … A pomislite, če smo starši še pred leti večinoma skrbeli, da otroci več časa preživijo zunaj ali ob knjigah, smo sedaj način razmišljanja precej spremenili. Naučili smo se sprejeti tako imenovano »nujnost« računalnikov v življenjih otrok in njihovo uporabo smiselno umestili v dnevni ritual.

OTROCI IN SPLET

Pri Argeti smo izvedli raziskavo, v kateri smo preverjali, koliko časa dnevno otroci preživijo na spletu. K sodelovanju smo povabili starše iz vse Slovenije in ugotovili, da:

 • splet uporablja 79 % otrok vprašanih,
 • otroci do spleta največkrat dostopajo preko svojih mobilnih telefonov ali tablic (51 %), prenosnih računalnikov (47 %) in mobilnih telefonov ali tablic svojih staršev (44 %),
 • 69 % otrok uporablja splet pod nadzorom staršev,
 • 64 % otrok, starih do 15 let, na spletu preživi od trideset minut do dve uri dnevno,
 • le 15 % staršev je opazilo, da so bili njihovi otroci izpostavljeni neprimerni vsebini.

Starše smo vprašali tudi, na kakšen način poskušajo zaščititi otroke pred neprimernimi vsebinami. Ugotovili smo, da:

 • se z otroci največkrat pogovorijo in jih poskusijo poučiti o tem, kaj je neprimerna vsebina (69 %),
 • otrokom omejijo čas, ki ga lahko preživijo na spletu (63 %),
 • uporabljajo aplikacije, ki blokirajo dostop do neprimernih spletnih strani (50 %),
 • z geslom onemogočijo dostop do spleta (34 %),
 • uporabljajo mobilne aplikacije, s katerimi otrokom omejijo uporabo spleta (25 %),
 • opravljajo izobraževalne tečaje o varni rabi spleta za otroke (25 %).

POSKRBITE ZA VAREN, ZABAVEN IN POUČEN OBISK SPLETA. BREZPLAČNO!

Kljub nešteto vsebinam, namenjenim otrokom, previdnost ni odveč. Zato smo pri Argeti sklenili, da razvijemo posebno spletno mesto, pripravljeno posebej za otroke. Na pomoč nam je priskočil Raček Junior, najboljši prijatelj otrok, in ustvarili smo platformo Junior Dogodivščine.

To je popolnoma brezskrben, varen, zabaven in poučen spletni kotiček, razvit posebej za otroke od 4. do 10. leta (no, pa tudi za njihove starše). S prijazno uporabniško izkušnjo želimo spletno stran približati otrokom, z uporabno vsebino pa razveseljevati tako njih kot njihove starše.

„Učenje skozi igro z račkom Juniorjem je obvezen del naše dnevne zabave. ”

@jure.marolt

„Z Junior platformo brez slabe vesti skupaj preživljamo čas pred zaslonom!”

@nepopolnamama

Popeljite svoje otroke na brezskrbne dogodivščine! Skupaj uživajte v prebiranju brezplačnih interaktivnih e-knjig, ki so jih napisali priznani slovenski avtorji in potrdili razvojni psihologi. Leto 2020 je prineslo tudi novo serijo e-knjig, ki bodo zabavale otroke vseh treh starostnih skupin (od 4. do 5. leta, od 6. do 7. leta in od 8. do 9. leta).

V »Igralnici« lahko otroci igrajo zabavne in poučne igre. V igri »Lačni smetnjaki« se bodo otroci naučili pravilnega ločevanja odpadkov, z igro »Izgubljena senca« bodo spoznavali oblike, igra »Se spomniš pošasti?« pa bo krepila njihov spomin. A to ni vse, kar se bodo naučili, saj je iger še mnogo več!

Obiščite »Raziskovalnico« in postavite otroke pred zabavne izzive, za pravo možgansko telovadbo. Spoznajte »Čarobne iluzije« in poglejte, kako lahko različne barve, vzorci in svetloba včasih prelisičijo naše možgane. Spodbujajte širjenje dobrega med otroci in družinskimi člani z izzivom »Dobra dejanja« ali pa o zabavnem kvizu »Ogrožene živali« spoznajte ta čudoviti divji svet.

Se spomnite, ko smo na začetku rekli, da so Junior Dogodivščine popolnoma brezskrben in varen otroški kotiček? Spletni kotiček smo razvili tako, da otroka in starše po pol ure in uri uporabe prijazno opomni o času, ki so ga preživeli na spletni strani in pred monitorjem.  Tako bo uporaba spleta in računalnika zares optimalna.

KAJ PRAVIJO STARŠI?

Spodaj lahko preberete nekaj odzivov zadovoljnih staršev (in otrok), ki že uporabljajo portal Junior Dogodivščine.

Super zabava in poučne igrice!

– Teo

Zelo nam je všeč! Veselimo se ze novih vsebin.

– Monika

Vse je super! Otroka sta navdušena.

– Janja

O RAZISKAVI

Raziskavo o uporabi spleta med otroci smo izvedli med 27. 10. in 2. 11. 2020 v Sloveniji (n = 308), Srbiji (n = 353), Bosni in Hercegovini (n = 615) in na Hrvaškem (n = 862). V raziskavi so sodelovali starši, stari med 18 in 54 let, ki imajo otroke stare do 15 let. V članku smo upoštevali rezultate, vezane na Slovenijo.

Več