Kolačići

Na vaš računar mora se sačuvati minimalna količina informacija (kolačići) da bi web-stranica pravilno radila i da bismo je mogli nadograđivati i unapređivati vaše iskustvo tokom pregledanja. Više od 90% web-stranica upotrebljava kolačiće, ali prema pravilima Evropske unije moraju korisnika zamoliti za pristanak. Upotrebom ove web-stranice izražavate svoju saglasnost s upotrebom kolačića, a ako ih ne prihvatite, i dalje možete pregledati stranicu, ali se određene funkcije na njoj možda neće pravilno prikazati ili izvršiti.

Pravila upotrebe kolačića

Na vaš računar mora se sačuvati minimalna količina informacija (kolačići) da bi web-stranica pravilno radila i da bismo je mogli nadograđivati i unapređivati vaše iskustvo tokom pregledanja. Više od 90% web-stranica upotrebljava kolačiće, ali prema pravilima Evropske unije moraju korisnika zamoliti za pristanak. Upotrebom ove web-stranice izražavate svoju saglasnost s upotrebom kolačića, a ako ih ne prihvatite, i dalje možete pregledati stranicu, ali se određene funkcije na njoj možda neće pravilno prikazati ili izvršiti.

Šta je kolačić?

Kolačić je informacija koju na vaš računar postavlja web-stranica koju ste posjetili. Kolačići obično čuvaju vaše postavke za web-stranicu, na primjer željeni jezik ili adresu. Kasnije, kada ponovo otvorite istu web-stranicu, pregledač vraća kolačiće koji joj pripadaju. To stranici omogućava da prikaže informacije prilagođene vašim potrebama.

Kolačići mogu čuvati niz informacija, uključujući lične informacije (vaše ime ili e-poštu). Uprkos tome ta informacija može se sačuvati samo u slučaju da to vi omogućite – web-stranice ne mogu pristupiti informacijama ako vi to niste odobrili, a ne mogu ni pristupiti drugim datotekama na vašem računaru ili mobilnom uređaju. Podrazumijevane postavke čuvanja i slanja kolačića vama nisu vidljive, ali možete promijeniti postavke svog pregledača tako da sami izaberete da li želite odobriti ili odbiti zahtjeve za čuvanje kolačića, automatski izbrisati sačuvane kolačiće prilikom zatvaranja pregledača i slično.

Kako možete odbiti kolačiće?

Odbijanjem kolačića odlučujete da li želite dozvoliti da se kolačići sačuvaju na vašem računaru ili mobilnom uređaju. Postavke kolačića mogu se kontrolisati i konfigurisati u vašem pregledaču. Ako kolačiće ne prihvatite, može se dogoditi da nećete moći upotrebljavati određene funkcije na web-stranici.

Šta su to privremeni kolačići?

Privremeni kolačići ili kolačići za sesiju brišu se s računara nakon zatvaranja pregledača. Uz njihovu pomoć web-lokacije čuvaju privremene podatke, na primjer proizvode u korpi za kupovanje.

Šta su to trajni kolačići?

Trajni ili sačuvani kolačići ostaju na računaru i nakon što zatvorite program pregledača. Uz njihovu pomoć web-lokacije čuvaju podatke kao što su korisničko ime i lozinka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjećivanja određene web-lokacije. Trajni kolačići ostat će na računaru više dana, mjeseci ili čak godina.

Šta su to kolačići prve strane?

Kolačići prve strane (vlastiti kolačići) potječu sa web-lokacije koju korisnik pregleda i mogu biti trajni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-lokacije mogu sačuvati podatke koje će ponovo upotrijebiti kada korisnik sljedeći put posjeti tu lokaciju.

Šta su to kolačići treće strane?

Kolačići treće strane (drugi kolačići) potječu sa drugih, partnerskih web-lokacija (kao što su skočni prozori ili druge reklame), koji se nalaze na web-lokaciji koje pregledate. Pomoću tih kolačića web-lokacije mogu pratiti upotrebu interneta u tržišne svrhe.

Da li ova stranica upotrebljava kolačiće?

Da, s primarnim ciljem da vam naše web-stranice omoguće najbolje korisničko iskustvo.

Kakve kolačiće upotrebljava ova web-stranica i zašto?

Privremeni kolačići ili kolačići za sesiju (Session cookies) – su kolačići koji istječu (i automatski se brišu) kada zatvorite pregledač. Mi upotrebljavamo privremene kolačiće kako bi korisnik dobio najbolje iskustvo prilikom upotrebe naše web-stranice.

Trajni ili sačuvani kolačići (Persistent cookies) njihov datum isteka obično je daleko u budućnosti, zato će ostati u vašem pregledaču dok ne isteknu ili dok ih ručno ne izbrišete. Mi upotrebljavamo trajne kolačiće da bismo bolje shvatili navike korisnika, a time možemo poboljšati web-stranicu zavisno od vaših navika. Na osnovi tako prikupljenih podataka nije moguća identifikacija vas kao korisnika, a prikupljeni podaci upotrebljavaju se isključivo u statističke svrhe.

Da li na web-stranici postoje kolačići treće strane?

Postoji više vanjskih servisa koji za korisnika čuvaju ograničene kolačiće. Te kolačiće nije postavila ova web-stranica, ali neki od njih služe za normalan rad određenih funkcija koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Zbog toga informacije o zaštiti podataka s kojima se ovdje upoznajete važe samo za ovu web-stranicu, a zaštitu podataka na vanjskim servisima treba provjeriti na njihovim službenim stranicama.

Trenutno omogućavamo:

Mjerenje posjeta

Ova web-stranica upotrebljava servise za mjerenje broja korisnika, i to Google Analytics. Na osnovi tako prikupljenih podataka nije moguća identifikacija korisnika, a prikupljeni podaci upotrebljavaju se isključivo u statističke svrhe. Ako želite spriječiti da vam navedeni servisi šalju kolačiće, za svaki servis ih možete odbiti na sljedećim vezama:

Dodatne informacije o odbijanju kolačića

Trenutno postoji više web-stranica za odbijanje čuvanja kolačića za različite servise.

Više o tome možete saznati na sljedećim vezama:

Obogati svoj e-pretinac našim biltenom!

Obećavamo da ćemo slati samo najukusnije poruke! #SpreadGood

Koje novosti želiš primati?