Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionisati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Klikom na “Prilagodi postavke” možete postaviti njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Šta dati djetetu da jede kada se gladno vrati iz škole?

Vrijeme čitanja 5 min Podijeli

Svima je jasno da cjelodnevno sticanje novih znanja i zabave sa drugovima iz razreda može da iscrpi vaše dijete. Školske užine i ručak zasite dijete dok je u školi, ali izazov počinje kada se vrati kući i kad počnu čekati večeru. Šta možemo učiniti da nahranimo dijete kada se gladno vrati iz škole?

Jedan od najzgodnijih, najukusnijih i najhranljivijih obroka svakako je užina, napravljena sa Argeta Junior paštetom. Preporučuju je mame širom svijeta, jer je napravljena posebno za djecu i broj 1. je u Evropi* kada je riječ o mesnim i ribljim paštetama. Sve Argeta Junior dječije paštete su napravljene po recepturi BEZ, koja garantuje da ne sadrže konzervanse, vještačke boje, pojačivače arome i gluten. Posebno smo ponosni na našu Argeta Junior Original paštetu, koja sadrži manje masti, ima dodatnu hranjivu vrijednost i odličan je izvor bjelančevina.

Vratimo se na početak – kako nahraniti gladnu školsku djecu bez brige o sastojcima? Pripremili smo tri jednostavna i ukusna recepta kako biste uvjerili i zadovoljili nepce vaših malih sladokusaca. 🥰 Izvadite svoju kuharsku kapu!

Šareni tost

Ovo nije samo najjednostavniji tost, već i najšareniji, najživahniji i najprikladniji za frižider, jer možete koristiti gotovo sve što tamo nađete.

Da biste napravili najšareniji tost, potrebni su vam sljedeći sastojci:
– Tost, naravno! Može biti bijeli, od spelte, integralni ili drugi koji vaše dijete voli.
– Argeta Junior pašteta (Original ili KokoKrem)
– Paradajz
– Biber
– Kiseli krastavci
– Sir (preporučujemo mocarelu, ali i bilo koji drugi… čak i krem sir)
– Sve što vaše dijete voli (može biti čak i ananas 😉).

Priprema je jednostavna. Tostirajte hljeb i premažite ga svojim omiljenim okusom Argeta Junior. Zatim počnite dodavati šarene sastojke, isecite kako želite (trake, kriške, kockice…). Kada je tost dovoljno šaren, vrijeme je za jelo!

Italijanska užina

Ovaj kulinarski užitak će nahraniti i najgladnije tako što će ih povesti na šetnju kulinarskim svijetom Italije.

Potrebno je:
– Hljeb od integralnog zrna
– Argeta Junior pašteta (Original ili KokoKrem)
– Paradajz
– Bebi špinat
– Rukola
– Sir (opciono)
– Maslinovo ulje (po želji vašeg djeteta).

Hljeb narežite na kriške debljine 1-2 cm. Na njega namažite svoj omiljeni ukus Argeta Junior paštete i dodajte nekoliko listova bebi špinata i prethodno narezane paradajze. Za pravi italijanski ukus stavite nekoliko kriški mocarele i paradajza na podlogu od rukole i dodajte nekoliko kapljica maslinovog ulja.

Geometrijska užina

Želite li otkriti koji oblik ima najbolji okus? Da vidimo! 😀

Potrebno je:
– Tost (bijeli, integralni ili od pirovog brašna).
– Argeta Junior pašteta (Original ili KokoKrem).
– Svježe povrće (paprika, paradajz, kiseli krastavci, rotkvice, špinat, mrkva…)
– Sir

Prepecite hljeb i isijecite ga na različite oblike (krug, kvadrat, trougao, petougao…). Može se uraditi i obrnutim redolijedom – isjeći oblike i onda tostirati hljeb. Zatim rasporedite svoju omiljenu Argeta Junior paštetu na izrezane oblike i dodajte različito povrće (i sir) u različite oblike.
Ako eksperiment uspije, možete pokušati koristiti različite vrste tosta za svaki oblik. To će igru učiniti zabavnijom i ukusnijom! Ne brinite za ostatke koje ste upravo odrezali – narežite ih na kockice, dodajte nekoliko kapljica maslinovog ulja i zapecite u rerni – biće savršen dodatak za supu.

*više na argeta.com.

Još