За правилно функционирање на веб-страницата и за подобрување на вашите искуства користиме колачиња: потребни, аналитички и маркетиншки. Со нив можете да управувате со кликање на „нагодување на поставките“. Детални информации можете да најдете во нашата Политика за колачиња.

01

Историја на Argeta

Прво беше арго коцка...

Тогашната фабрика Argo во Изола започнува со производство на концентрати за супа од пилешко месо.

1963
‘63

Историја на Argeta

Првата паштета ја здогледува светлината на денот!

Фабриката Argo ја произведува првата пилешка паштета, како нус-производ на производството на концентратите за супа. Тогашната конзерва за паштета од 100 грама сè уште не беше позната по нејзиното сегашно име, беше направена од калаисан лим и се препознаваше по отпечатената бело-зелена салфета.

1957
‘57
1972
‘72

Историја на Argeta

Прво пакување на аргета

Планирање ново пакување паштета од 35 g во алуминиумски лончиња. Ова е првото пакување паштети во Југославија и почеток на производство на паштета од мисиркино месо. Најголемиот дел од процесот на производство се врши рачно.

ДАЛИ ЗНАЕВТЕ
прочитај
1963
‘63
1977
‘77

Суровото месо се чистеше и се готвеше во експрес-лонци. Откако месото ќе се изладеше, коските рачно се отстрануваа и смесата за паштета се подготвуваше во секач од 200 литри. Истовремено, секачот беше поврзан со резервоар за линијата за производство, што вклучуваше и машина за обликување, полнење и затварање на алуминиумските лончиња за паштета од 35 g. Откако ќе се исчистеа во машини за миење, наполнетите и затворени конзерви се ставаа во кошниците на единиците за стерилизација. Алуминиумските лончиња ја прескокнуваа фазата на чистење и одеа директно на стерилизација, лончињата за паштета од 100 грама се испраќаа во карантин, а садовите за паштета од 35 g се испраќаа во складови со контролирана температура. Пред да се испратат до продажните места, конзервите уште еднаш се проверуваа и сите кои беа сомнителни се отстрануваа.

Историја на Argeta

Аргета прво го доби своето име

Спојување на HP Delamaris, HP Droga и Koloniale во работната организација HP DROGA PORTOROŽ. Паштетата од пилешко месо го доби името Argeta, изведено од името Argo. Паштетата почна да се пакува во картонски пакувања.

1972
‘72
1991
‘91

Историја на Argeta

Губење на југословенскиот пазар

Производството се намали поради војните во Словенија и Хрватска, бидејќи се загуби југословенскиот пазар, на кој одеа 49% од производите на Droga пред војните.

ДАЛИ ЗНАЕВТЕ
прочитај
1977
‘77
1993
‘93

Ружица Радојевиќ, директор за маркетинг во 90-тите, се бореше Argeta да влезе на пазарите на поранешната Југославија. Таа воспостави контакти со Македонија, Босна и Косово. Немаше успех со Србија, поради ембаргото и други потешкотии. Во тоа време, немаше рекламирање, а сè се одвиваше преку лична комуникација и договори. Првата нарачка за Македонија беше за 60 тони паштета, но поради застарената производна линија и недостигот на суровини, порачката едвај се исполни. Поради војната, патот одеше преку Унгарија, Романија и Бугарија, и оттаму производот се продаваше во земјите од поранешна Југославија. За време на војните на Балканот, побарувачката за паштета беше многу голема. Навистина, беше многу хранлива за војниците на терен, а освен тоа, немаше потреба да се чува во ладилник, со што се поедноставуваше превозот. Во тоа време, продажбата на паштети на босанскиот пазар беше 10 пати поголема од онаа во Словенија.

Историја на Argeta

Аргета за првпат ја поминува границата

Argeta се насочува кон извоз и започнува да ги обезбедува пазарите на земјите од поранешна Југославија: Македонија, Босна и Херцеговина и Косово.

ДАЛИ ЗНАЕВТЕ
прочитај
1991
‘91
1997
‘97

Во 1993 година, кога Droga се реорганизира во шест профитни центри, престана негативниот тренд на намалено производство и продажба. Едноставно, ориентацијата кон извоз беше од суштинско значење поради прагот на одржливост на поединечните линии за производство (паштета и супа од пилешко месо). Сакаа да прекинат да ја произведуваат Argeta.

Историја на Argeta

Ново пакување на аргета

Новата машина за пакување го означува префрлувањето од пакувања од 35 g во пакувања од 30 g, а ставањето на крајниот производ во картонски кутии и на палети веќе го вршат роботи. Паштетата од пилешко месо станува главна извозна ставка на Droga Portorož, која опфаќа повеќе од 50% од вкупниот извоз.

ДАЛИ ЗНАЕВТЕ
прочитај
1993
‘93
1998
‘98

Во 1997 година набавена е машина за отстранување коски, со што значително се рационализираа и се подобрија условите за работа и се олесни оптовареноста. Таа година, во профитниот центар Argo се спроведе проценка за сертификација со цел да се добие сертификатот за квалитет ISO 9001. Оценувачите ја прегледаа производната линија, складот, контролата и управувањето со компјутери. Утврдија усогласеност на веќе поставениот систем за квалитет со стандардот ISO 9001.

Историја на Argeta

Конзерва со нов дизајн

Паштетите од 100 g веќе не се пакуваат во картон и се ставаат во метални лончиња со нов дизајн. За да се биде во согласност со законодавството и да се осигури безбедност на производите на Droga, се воспостави систем HACCP (Анализа на опасност на критични контролни точки). Ова е превентивен систем со кој се овозможува идентификација, оценување, преземање мерки и контрола на потенцијалните фактори на ризик во прехранбените производи или на ситуации кои може да претставуваат закана за човековото здравје. Сега, паштетата од пилешко месо опфаќа над 60% од вкупниот извоз на Droga Portorož.

1997
‘97
1999
‘99

Историја на Argeta

Почеток на изградба на фабриката во изола

За првпат, се воведува пакување од 50 g. Започнува изградба на нова фабрика во Изола.

1998
‘98
2000
‘00

Историја на Argeta

Нови вкусови

Се воведуваат нови вкусови на паштетата: од џигер, говедска, мисиркина. На саемот за земјоделство, храна и пијалаци во Сараево, Argeta го добива првото место за квалитет. На општиот натпревар на месни производи кој се одржа на саемот, доби сребрен медал. И следната година доби сребрен медал.

1999
‘99
2001
‘01

Историја на Argeta

Аргета за најмаладите

Целото производство на паштетата се преместува во новата фабрика во Изола. Воведен е нов дизајн, заедно со првиот Аргета Јуниор кечап вкус. Аргета постигнува рекордни 64% пропорционален приход од продажба на странски пазари, што претставува пораст од 25% во текот на 2000 година. Аргета исто така станува поуспешна и на домашниот пазар, каде што обезбедува четвртински удел на пазарот по количина и станува број 1 меѓу сличните производи.

ДАЛИ ЗНАЕВТЕ
прочитај
2000
‘00
2002
‘02

Поради порастот на продажбата на паштетите од 100 g секоја година, донесена е одлука за набавка на дополнителни машини за зголемување на капацитетот за околу 20%. Во 2001 година добиен е сертификатот ISO 14001, кој е овозможен со ефикасен систем за управување со животната средина со намалување на потрошувачката на материјали, енергија, вода итн.

Историја на Argeta

Слоган на деценијата и халал сертификат

Пробив во најголемиот австриски малопродажен синџир Merkur Markt. На саемот Сиал во Париз, еден од најголемите саеми за храна, претставена е Argeta Halal. Лансирана е познатата кампањата со анимирани парчиња леб и составен е слоганот „Argeta – добрата страна на лебот“.

2001
‘01
2004
‘04

Историја на Argeta

Нова линија аргета лајт

Во чекор со светските прехранбени трендови, во Droga е произведен нов производ – кокошкина паштета Argeta Light, која содржи 40% помалку масти од класичната кокошкина паштета и е богата со прехранбени влакна. Argeta Light останува во продажба до 2010 година.

2002
‘02
2005
‘05

Историја на Argeta

Влез на пазарот на рибни паштети

Лансирањето на паштетата од туна го означи влегувањето на пазарот на намази од риба. Добиена е златна награда за рекламната кампања „Argeta – добрата страна на лебот“. Официјално спојување на Droga Portorož и Kolinska и формирање на заедничко претпријатие Droga Kolinska. На крајот на годината започнува продажба на паштетите на рускиот и бугарскиот пазар.

2004
‘04
2006
‘06

Историја на Argeta

Освојување на европски пазари

Брендот Argeta се пробива во малопродажните синџири во Германија, Швајцарија, Шведска и Шпанија. Поради потребата од поголем производен капацитет и за снабдување на пазарите на земјите надвор од ЕУ отворена е нова фабрика во Хаџиќи близу до Сараево.

ДАЛИ ЗНАЕВТЕ
прочитај
2005
‘05
2007
‘07

Инвестицијата вредна 26 милиони евра има годишен капацитет од 4.500 тони паштета. Го опслужува пазарот на Југоисточна Европа (Босна и Херцеговина, Хрватска, Србија и Косово), Турција и земјите од Средниот исток. Фабриката има сертификат за халал, кој им гарантира на муслиманите дека производот е произведен во согласност со нивните верски обичаи.

Историја на Argeta

Аргета со првиот зачинет вкус

На пазарот дојде пикантната кокошкина паштета Argeta. Прва продажба во Кина и Романија. Во Хрватска и Србија, Argeta е на петто место во сегментот паштети. Конзервата на паштетата добива позаоблен облик заедно со нова илустрација. Цртаните слики на леб и паштета се заменети со слики од вистинскиот семеен живот.

ДАЛИ ЗНАЕВТЕ
прочитај
2006
‘06
2008
‘08

Новиот изглед на амбалажата беше развиен од агенцијата Publicis во соработка со уметничкиот директор Душан Грбовшек. Овие заоблени алуминиумски конзерви од 95 g прво беа употребени во новата фабрика во Хаџиќи, кога започна пробното производство на крајот на 2006 година, во 2007 година почнаа да се користат и во Изола.

Историја на Argeta

На пазарот се воведува аргета лосос

Брендот Argeta доби награда сребрена Effie за кампањата „За оние кои знаат што е добро. Пикантно! Свежа туна.“ Списанието Manager за слоган на деценијата го прогласи слоганот: „Argeta – добрата страна на лебот“. Престана производството на говедска паштета, а на пазарот дојде Argeta со вкус на лосос.

ДАЛИ ЗНАЕВТЕ
прочитај
2007
‘07
2009
‘09

2008 година беше исклучителна за програмата Деликатесни намази. Порастот на продажбата беше 40% поголема во однос на 2007 година.

Историја на Argeta

Воведување на аргета ексклузивна линија

Argeta е најсилниот бренд во Словенија, Босна и Херцеговина, Македонија и Косово, каде ја користат повеќе од 72% потрошувачите на паштети, а во Словенија секој втор потрошувач на паштети. Во Србија, Австрија и Швајцарија го држи второто место на пазарот. Нов вкус, Tuna Siciliana, влегува на пазарот. Со додавање домати и медитерански зачини на намазот од кокошкино месо се појави Argeta Junior Pizza. Прво лансирање на престижната линија Argeta Exclusive, наменета за потрошувачите со префинет вкус.

ДАЛИ ЗНАЕВТЕ
прочитај
2008
‘08
2010
‘10

Секоја година пред декемвриските празници се пушта нов вкус на паштета, но само во ограничено количество. Вкусот на Argeta Exclusive се развива секоја година во соработка со друг врвен ресторант. Од 2009 година понудени се следниве вкусови: паштета од дивеч, паштета од туна со маслинки, говедска паштета со тартуфи, говедска паштета со аспарагус, паштета à la Dvorec Zemono, бранцин со крушка и мед, паштета од еленско месо со рузмарин и à la JB. Од наведените, далеку најпопуларна беше говедската паштета со тартуфи која потрошувачите бараа да ја купат и по распродавањето на количествата.

Историја на Argeta

Нов сопственик - атлантик група

Atlantic Grupa стана сопственик на Droga Kolinska, предводена од претседателот на одборот Сречко Накиќ и генералниот извршен директор Ензо Смрекар. Почеток на трансформацијата на конзервите во помали, сега достапни во големини од 95 g, 45 g и 27 g. И Argeta Junior влегува во рибниот сегмент и добива нов вкус, Super Tuna Junior. Argeta Tuna ја добива наградата за извонреден вкус Superior Taste Award 2010, што ја доделува Меѓународниот институт за вкус и квалитет (iTQi – International Taste & Quality Institute) од Брисел и наградата Euro Effie за ефикасност.

ДАЛИ ЗНАЕВТЕ
прочитај
2009
‘09
2011
‘11

Argeta стана првиот и до денес единствениот словенечки бренд кој ја доби престижната европска награда Euro Effie. Престижната европска награда за комуникациска ефективност, бронзена Euro Effie 2010, беше доделена за вкупната комуникациска кампања за Argeta Junior, којашто Droga Kolinska ја планираше во соработка со нејзиниот долгогодишен партнер, агенцијата Publicis. Кампањата постигна мерлив и доказлив успех на четири европски пазари.

Историја на Argeta

Аргета примавера се придружи на семејството

На пазарот дојде кокошкината паштета Primavera.

2010
‘10
2012
‘12

Историја на Argeta

Златно effie за ефикасност

Почнаа да се прават паштети за пости за српскиот и босанскиот пазар. Создаден е нов под-бренд на Argeta: Argeta Delight, кој содржи 30% помалку масти и сол. Достапен е со три вкуса: кокошка, туна и мисирка. Лансирана е Argeta Snack, иновативен производ кој се состои од 45 грама паштета Argeta и 8 мини грисини.

ДАЛИ ЗНАЕВТЕ
прочитај
2011
‘11
2013
‘13

Во 2012 година Argeta доби златна Effie за кампањата Argeta Junior.

Историја на Argeta

Мајките ја одобрија аргета

Паштетите Argeta од туна и кокошка ја добија наградата за извонреден вкус Superior Taste Award 2013, што ја доделува Меѓународниот институт за вкус и квалитет (iTQi – International Taste & Quality Institute). Како дел од кампањата „Мајките одобрија“, вратите на фабриките беа отворени за избраните мајки.

ДАЛИ ЗНАЕВТЕ
прочитај
2012
‘12
2014
‘14

Argeta ја понуди најверодостојна кампања во регионот, заснована на креирање содржини и приказни и активно учество на потрошувачите во комуникацијата. Вкупно 18 мајки од 6 пазари направија детална тура во фабрика на Argeta и после прегледувањето на целосниот процес тие го потврдија квалитетот на Argeta со нивниот потпис, ставајќи го печатот „Мајките одобрија“.

Историја на Argeta

Проширување на семејството на аргета вкусови

На семејството намази Argeta Junior се придружи нов вкус – Argeta Junior Ketchup. Argeta ја пушти на хрватскиот пазар чајната паштета Argeta, направена од внимателно избрано кокошкино месо и џигер без засилувачи на вкусот и конзерванси.

ДАЛИ ЗНАЕВТЕ
прочитај
2013
‘13
2015
‘15

Комуникациската кампања на Argeta „Мајките одобрија“ доби сребрена Euro Effie во категоријата стоки за широка потрошувачка. Швајцарската организација ICERTIAS ѝ ја додели на Argeta наградата Best Buy Award. Atlantic Grupa ја освои титулата за најефектен адвертајзер за 2014 година според методологијата Effie Effectiveness Index. Droga Kolinska, член на Atlantic Grupa, ја доби наградата Адвертајзер за 2014 година, што ја доделува Словенечката комора за рекламирање.

Историја на Argeta

Нов дизајн

Argeta води на пазарот во Австрија. Графичка преработка на брендот.

ДАЛИ ЗНАЕВТЕ
прочитај
2014
‘14
2016
‘16

Направен е редизајн на брендот во соработка со агенцијата Gigodesign. Амбалажата и логото добија помодерен изглед.

Историја на Argeta

Награда за најдобар вкус

Меѓународниот институт за вкус и квалитет (International Taste & Quality Institute ITQI), светска организација од Брисел, ѝ ја додели на Argeta наградата Superior Taste Award за паштетата од џигер, Argeta Junior Original и паштетата од туна Argeta. Argeta е на 5. место на скалата Valicon за најсилни брендови во Словенија.

2015
‘15
2017
‘17

Историја на Argeta

Арегат е со формула "без"

Argeta се префрла на формулата „Без“, што значи дека производите се без конзерванси, глутен, обојувачи и засилувачи на вкусот. На овој начин Argeta се ослободува од сите адитиви и станува производ што секој може да го користи без грижа. Argeta води и на пазарот во Швајцарија. Со заштитување на авторските права за нејзината боја, Argeta во Словенија стана дел од ексклузивната група брендови кои се препознатливи за јавноста според дизајнот, бојата или шарата, како Milka, Manner, Burberry, Louboutin и Whiskas. Argeta лансира во Словенија нова линија намази од зеленчук врз основа на леблебија.

2016
‘16
2018
‘18

Историја на Argeta

Argeta е број 1 месна паштета во Европа

Аргета за првпат ја презема водечката улога на хрватскиот пазар и ја добива титулата на месна паштета број 1 во Европа. Аргета Јуниор воведува серија е-книги за деца, кои го поддржуваат детскиот когнитивен развој.

2017
‘17