Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. S klikom na “prilagodite nastavitve” lahko upravljate z njimi. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

01

Zgodovina Argete

Najprej je bila Argo kocka ...

V takratni tovarni Argo v Izoli se začne proizvodnja jušnih koncentratov iz mesa kokoši.

1963
‘63

Zgodovina Argete

Pašteta prvič ugleda luč sveta

V tovarni Argo izdelajo prvo kokošjo pašteto, kot stranski produkt pri proizvodnji jušnih koncentratov. 100-gramska pašteta takrat še ni bila poznana pod obstoječim imenom, izdelana je bila iz bele pločevine in prepoznavna po litografiranem belo-zelenem prtičku.

1957
‘57
1972
‘72

Zgodovina Argete

Prvo porcijsko pakiranje

Načrtovanje novega pakiranja 35 g porcijskih paštet v aluminijastih lončkih. Gre za prvo porcijsko pakiranje paštet v Jugoslaviji in začetek izdelovanja puranje paštete. Večji del proizvodnje poteka ročno.

Zanimivost 1972
Preberi zanimivost
1963
‘63
1977
‘77

Surovo meso so očistili in ga skuhali v posodah pod pritiskom. Po ohladitvi so meso ročno razkoščičili in v 200-litrskem kuterju pripravili paštetno maso.

Vzporedno je bil na kuter priključen tudi rezervoar za linijo, ki je vključeval stroj za oblikovanje aluminiastih lončkov za 35 g pašteto ter polnjenje in varjenje lončkov.

Napolnjene in zaprte pločevinke so po pranju v pralnem stroju zložili v košare sterilizacijskih naprav. Aluminiasti lončki pa so fazo pranja preskočili in takoj šli na sterilizacijo, 100-gramske paštete so odpeljali na skladiščenje v karanteno, 35-gramske pa v termostatsko skladišče. Pred transportom so doze še enkrat pregledali in sporne izločili.

Zgodovina Argete

Argeta prvič dobi svoje ime

Združitev HP Delamarisa, HP Droge in Koloniale v delovno organizacijo HP DROGA PORTOROŽ. Kokošja pašteta dobi ime Argeta, izpeljano iz imena Argo. Pašteto začnejo pakirati v kartončke.

1972
‘72
1991
‘91

Zgodovina Argete

Izguba jugoslovanskega tržišča

Zaradi vojne v Sloveniji in na Hrvaškem se proizvodnja zmanjša, saj je jugoslovansko tržišče, kamor so pred vojno prodajali 49 % Droginih izdelkov, izgubljeno.

1977
‘77
1993
‘93

Zgodovina Argete

Argeta prvič prestopi meje

Argeta se usmeri v izvoz in začne osvajati trge nekdanje Jugoslavije: Makedonijo, Bosno in Hercegovino in Kosovo.

1991
‘91
1997
‘97

Zgodovina Argete

Novo pakiranje Argete

Z novim strojem za pakiranje paštet preidejo iz 35 g na 30 g pakiranje, zlaganje zaključenega izdelka na kartone in palete že poteka robotsko. Nosilni izvozni izdelek Droge Portorož postane kokošja pašteta, saj je predstavljala več kot 50 % celotnega Droginega izvoza.

1993
‘93
1998
‘98

Zgodovina Argete

Pločevinka z novo podobo

100-gramske paštete prenehajo pakirati v kartončke in preidejo na pločevinko z novim oblikovanjem. Zaradi zakonodaje in zagotavljanja varnosti lastnih proizvodov v Drogi implementirajo sistem HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points), preventivni sistem, ki omogoča identifikacijo oziroma prepoznavanje, oceno, ukrepanje in nadzor nad morebitno prisotnimi dejavniki tveganja v živilih, ali stanji, ki lahko ogrožajo zdravje človeka. Kokošja pašteta predstavlja že preko 60 % celotnega Droginega izvoza.

1997
‘97
1999
‘99

Zgodovina Argete

Začetek gradnje izolske tovarne

Prvič uvedejo 50-gramsko pakiranje. Začnejo z gradnjo nove tovarne v Izoli.

1998
‘98
2000
‘00

Zgodovina Argete

Novi okusi

Uvedejo nove okuse paštet: jetrna, goveja, puranja. Na Sarajevskem sejmu kmetijstva, prehrane in pijač Argeta prejme prvo nagrado za svojo kakovost. V splošni konkurenci izdelkov iz mesa kokošja pašteta prejme srebrno medaljo. Tudi naslednje leto na sejmu prejme srebrno nagrado.

1999
‘99
2001
‘01

Zgodovina Argete

Argeta tudi za najmlajše

Celotna proizvodnja paštet se preseli v novo tovarno v Izoli. Uvedejo novo oblikovanje in prvi okus Argeta Junior Ketchup. Ustvarijo tudi lik racmana za pašteto Argeta Junior. Argeta doseže rekorden 64 % delež v prihodkih od prodaje na tujih trgih, kar pomeni 25 % povečanje glede na leto 2000. Argeta postane uspešnejša tudi na domačem trgu, kjer doseže četrtinski količinski tržni delež in postane št. 1 med tovrstnimi izdelki.

2000
‘00
2002
‘02

Zgodovina Argete

Slogan desetletja in certifikat halal

Začne se prodor v največje avstrijske trgovske verige, kot je Merkur Markt. Na sejmu Sial v Parizu, ki velja za enega največjih živilskih sejmov, prvič predstavijo Argeto Halal. Lansirajo tudi prepoznavna kampanja z animiranimi kruhki, oblikovan pa je tudi slogan »Argeta. Dobra stran kruha.«

2001
‘01
2004
‘04

Zgodovina Argete

Nova linija Argeta light

V koraku s svetovnim prehrambnim trendom v Drogi izdelajo nov izdelek – kokošjo pašteto Argeta light, ki je vsebovala 40 % manj maščob od klasične kokošje paštete in je bila bogata s prehranskimi vlakninami. Argeta light je v prodaji ostala do leta 2010.

2002
‘02
2005
‘05

Zgodovina Argete

Vstop na trg ribjih namazov

Lansiranje tunine paštete, s katero vstopijo v segment ribjih namazov. Prejmejo zlato nagrado za oglaševalsko akcijo Argeta dobra stran kruha. Zgodi se tudi uradna združitev Droge Portorož in Kolinske v skupno podjetje Droga Kolinska. Konec leta začnejo s prodajo paštet še na ruskem in bolgarskem trgu.

2004
‘04
2006
‘06

Zgodovina Argete

Osvajanje evropskih trgov

Blagovna znamka Argeta se prebija v trgovske verige v Nemčiji, Švici, na Švedskem in v Španiji. Zaradi potreb po večjih proizvodnih zmogljivostih in za oskrbovanje držav nečlanic EU, v Hadžićih pri Sarajevu odprejo nova tovarna.

Zanimivost 2006
Preberi zanimivost
2005
‘05
2007
‘07

Investicija vredna kar 26 milijonov evrov ima letno kapaciteto za proizvodnjo 4500 ton paštete.

Oskrbuje trg jugovzhodne Evrope (Bosno in Hercegovino, Hrvaško, Srbijo, Kosovo), Turčijo in dežele Srednjega in Bližnjega vzhoda.

Tovarna ima pridobljen tudi certifikat Halal, s katerim muslimanom zagotavlja, da je izdelek narejen v skladu z njihovimi verskimi prepričanji.

Zgodovina Argete

Argeta s prvim pikantnim okusom

Na trg pride Argeta pikantna kokošja pašteta. Zgodijo se prve prodaje na Kitajsko in Romunijo. Na Hrvaškem in v Srbiji je Argeta na petem mestu v skupini paštet. Paštete dobijo bolj okroglo obliko pločevinke in tudi nove motive. Narisano upodobitev kruha in paštete zamenjajo podobe iz realnega družinskega življenja.

Zanimivost 2007
Preberi zanimivost
2006
‘06
2008
‘08

Novo podobo embalaže je razvila agencija Publicis v sodelovanju z art direktorjem Dušanom Grobovškom.

Takšne 95-gramske okrogle aluminijaste pločevinke so prvič uporabili v novi tovarni v Hadžićih, ko je stekla poskusna proizvodnja konec leta 2006, leta 2007 pa so jih začeli uporabljati tudi v Izoli.

Zgodovina Argete

Trgu se predstavi Argeta losos

Blagovna znamka Argeta prejme nagrado srebrni Effie z akcijo “Za tiste, ki vedo, kaj je dobro. Pikantno! Sveža tuna.” Revija Manager za slovenski slogan desetletja proglasi slogan: »Argeta, dobra stran kruha«. Prenehajo izdelovati govejo pašteto, na trg pa pride Argeta z okusom lososa.

Zanimivost 2008
Preberi zanimivost
2007
‘07
2009
‘09

Leto 2008 je bilo na programu Delikatesni namazi izjemno. Dosežena rast prodaje v primerjavi z letom 2007 je bila kar 40-odstotna.

Zgodovina Argete

Predstavitev linije Argeta Exclusive

Argeta je najmočnejša blagovna znamka v Sloveniji, BiH, Makedoniji in na Kosovu, kjer jo uporablja več kot 72 % potrošnikov paštet, v Sloveniji pa vsak drugi potrošnik paštete. V Srbiji, Avstriji in Švici utrdi 2. mesto na trgu. Na trg uvedejo nov okus Tuna Siciliana. Namazu iz kokošjega mesa dodajo paradižnik, mediteranske začimbe in tako razvijejo Argeto Junior Pizza. Prvič lansirajo tudi prestižno linijo Argeta Exclusive , ki je namenjena potrošnikom z najbolj prefinjenim okusom.

Zanimivost 2009
Preberi zanimivost
2008
‘08
2010
‘10

Vsako leto pred decembrskimi prazniki izdajo nov okus paštete, ki je na voljo le v omejenih količinah. Razvijanje okusa Argete Exclusive poteka vsako leto v sodelovanju z drugo vrhunsko restavracijo.

Od leta 2009 so si sledili sledeči okusi: divjačinska pašteta, tunina pašteta z olivami, goveja pašteta s tartufi, goveja pašteta s šparglji, pašteta à la Dvorec Zemono, brancin s hruško in medom, jelenova pašteta z rožmarinom in a la JB. Med naštetimi je največ zanimanja požela goveja pašteta s tartufi, ki so jo potrošniki želeli kupiti po razprodanih količinah.

Zgodovina Argete

Nov lastnik - Atlantic Grupa

Atlantic Grupa postane lastnik Droge Kolinske s predsednikom uprave Srečkom Nakićem in Enzom Smrekarjem na čelu. Začne se preobrazba pločevink v manjša pakiranja, ki so od takrat na voljo v 95-, 45- in 27-gramskem pakiranju. Tudi Argeta Junior stopi v ribji segment in pridobi nov okus Super Tuna Junior. Argeta Tuna prejme nagrado za izreden okus Superior Taste Award 2010, ki jo podeljuje Mednarodni institut za okus in kakovost (iTQi – International Taste & Quality Institute) iz Bruslja in nagrado Euro Effie za učinkovitost.

Zanimivost 2010
Preberi zanimivost
2009
‘09
2011
‘11

Argeta postane prva in do sedaj edina slovenska blagovna znamka, ki prejme prestižno evropsko nagrado Euro Effie.

Prestižno evropsko nagrado za komunikacijsko učinkovitost bronasto Euro Effie 2010 je prejela za celostno komunikacijsko akcijo Argete Junior, ki jo je Droga Kolinska zasnovala v sodelovanju z dolgoletnim partnerjem agencijo Publicis.

Akcija je dosegla dokazljiv in merljiv uspeh na štirih evropskih trgih.

Zgodovina Argete

Argeta Primavera prvič na trgu

Na trg pride kokošja pašteta Primavera

2010
‘10
2012
‘12

Zgodovina Argete

Zlati Effie za učinkovitost

Leta 2012 Argeta dobi zlatega Effieja za akcijo Argeta Junior.

2011
‘11
2013
‘13

Zgodovina Argete

Mame potrdijo Argeto

Tunina in kokošja pašteta Argeta prejmeta nagrado za izjemen okus Superior Taste Award 2013 Mednarodnega inštituta za okus in kakovost (iTQi – International Taste & Quality Institute). V sklopu kampanje »Mame potrjujejo« odprejo vrata svojih tovarn izbranim mamam.

Zanimivost 2013
Preberi zanimivost
2012
‘12
2014
‘14

Argeta je postregla z najbolj resničnostno kampanjo v regiji, ki je temeljila na ustvarjanju vsebin, zgodbe ter aktivnem vključevanju potrošnikov v komunikacijo.

18 mam s 6 trgov je opravilo skrben pregled Argetine tovarne, po pregledu celotnega procesa pa so mame s svojim podpisom potrdile Argetino kakovost in ji s tem podelile pečat »Mame potrjujejo«.

Zgodovina Argete

Širjenje družine argeta okusov

Družini namazov Argeta Junior se pridruži nov okus – Argeta Junior ketchup. Argeta na Hrvaškem na trg pošlje Argeta Čajno pašteto, pripravljeno iz skrbno izbranega kokošjega mesa in jetrc brez ojačevalcev okusa in konzervansov.

Zanimivost 2014
Preberi zanimivost
2013
‘13
2015
‘15

Argetina komunikacijska kampanja »Mame potrjujejo« prejme srebrni Euro Effie v kategoriji blago široke potrošnje.

Švicarska hiša ICERTIAS Argeti podeli Best Buy Award. Atlantic Grupa osvoji naziv najučinkovitejšega oglaševalca v letu 2014 po metodologiji Effie Effectiveness Index.

Droga Kolinska, članica Atlantic Grupe, prejme nagrado Oglaševalec leta 2014, ki jo podeljuje Slovenska oglaševalska zbornica.

Zgodovina Argete

Nova podoba

Argeta postane tržni vodja na tržišču Avstrije. Uvedejo grafično prenovo blagovne znamke.

Zanimivost 2015
Preberi zanimivost
2014
‘14
2016
‘16

V sodelovanju z agencijo Gigodesign so pripravili redizajn blagovne znamke. Embalaža in logotip dobita modernejši pridih.

Zgodovina Argete

Nagrada za izjemen okus

Jetrni pašteti, Argeti Junior Original in Argeti tunini pašteti vodilna svetovna organizacija Mednarodni inštitut za okus in kakovost (ITQI – International Taste & Quality Institute) iz Bruslja podeli nagrado Superior Taste Award Argeta.

Argeta se na Valiconovi lestvici najmočnejših znamk v Sloveniji uvrsti na 5. mesto.

2015
‘15
2017
‘17

Zgodovina Argete

Argeta s formulo "FREE FROM"

Argeta preide na »Free from« formulo, ki pomeni, da so izdelki brez konzervansov, brez glutena, brez barvil in brez ojačevalcev okusa. S tem se Argeta otrese vseh aditivov in postane izdelek, ki ga lahko brezskrbno uživa vsak. Argeta postane tržni vodja tudi v Švici. Argeta se z zaščito barve Argete v Sloveniji postavi ob bok ekskluzivni skupini blagovnih znamk, ki jih javnost prepozna že zgolj po obliki, barvi ali vzorcu, kot so Milka, Manner, Burberry, Louboutin, Whiskas. Argeta v Sloveniji lansira novo linijo zelenjavnih namazov na osnovi čičerike.

2016
‘16
2018
‘18

Zgodovina Argete

Argeta je številka 1 mesna pašteta v Evropi

Argeta prvič prevzame vodilno pozicijo na hrvaškem trgu in prejme naziv za vodilno mesno pašteto v Evropi.
Argeta Junior trgu predstavi serijo e-knjig, ki spodbujajo kognitivni razvoj otrok.

2017
‘17