Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. S klikom na “prilagodite nastavitve” lahko upravljate z njimi. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

Družabne igre, izdelane doma

Deli vsebino

Za kratkočasenje ter dobro zabavo smo pripravili nekaj predlogov družabnih iger, ki jih lahko izdelate sami in to iz povsem običajnih predmetov, ki jih imate zagotovo doma. Pripravite papir, barvice, škarje, lepilo in prebudite svojo ustvarjalnost - čas je za igro!

V dneh, ko skupaj ostajamo doma, je dobro, da se posvetimo sebi in počnemo stvari, za katere prej nismo imeli časa. Še bolje pa je, če lahko ta čas izkoristimo s svojimi najbližjimi na najbolj zabaven, kreativen in hkrati tudi malce poučen način.

Eden izmed načinov takšnega preživljanja časa je igranje družabnih iger. Te že več kot 5.000 let skrbijo za smeh in dobro voljo, predvsem pa pomagajo, da vsaj za nekaj trenutkov odmislimo vse, kar se dogaja okoli nas.

Za kratkočasenje ter dobro zabavo v teh časih smo pripravili nekaj predlogov družabnih iger, ki jih lahko izdelate sami in to iz povsem običajnih predmetov, ki jih imate zagotovo doma. Pripravite papir, barvice, škarje, lepilo in prebudite svojo ustvarjalnost – čas je za igro!

NAMIZNA IGRA ČLOVEK, NE JEZI SE

Potrebščine

Za pripravo domače igre Človek, ne jezi se potrebuješ:

 • kartonsko podlago poljubne velikosti,
 • različne barvice, škarje in lepilo,
 • figurice,
 • igralno kocko.

Postopek izdelave igre

Za pripravo igralne plošče potrebuješ kartonsko ali drugo tršo podlago poljubne velikosti. Najlažje bo, če izrežeš eno ali kar dve večji stranici škatle kosmičev in ju zlepiš skupaj. Uporabiš lahko tudi trši papir, škatlo za čevlje, tršo papirnato vrečko, transportni karton ipd.

Ko imaš podlago pripravljeno, vzemi barvice ali flomastre in svojo domišljijo spusti na plano. V vsakem kotu nariši domačo hišico s štirimi polji. Pomagaš si lahko tudi s kolaž papirjem, vodenimi barvami ali prej natisnjenimi fotografijami. Vsaka domača hišica mora biti druge barve. Nato vzemi svinčnik in nariši igralno pot, ki mora potekati mimo vseh štirih narisanih hišic, pri tem pa pazi, da bo dolžina poti med vsako hišico enaka. Igralno pot največkrat narišemo s krogci, po katerih bomo premikali figurice. Pri risanju igralne poti si pomagaj z ravnilom, šestilom ali preprosto obriši kakšen okrogel predmet.

Kjer se igralna pot najbolj približa domačim hišicam, nariši še štiri parkirna mesta, kamor bodo igralci parkirali svoje figurice, ko z njimi zaključijo celotno pot. Ta parkirna mesta morajo biti enake barve kot domače hišice.

Za figurice lahko uporabiš stvari, ki jih imaš doma. Pazi le, da si bodo po štiri med seboj podobne. Uporabiš lahko figurice iz kompletov kock, makarone, ki jih pobarvaš v primerno barvo, enako lahko narediš z gumbi, zamaški in bonboni. Če pa svoje ustvarjalnosti ne ukrotiš tako zlahka, lahko figurice tudi izdelaš iz papirja, kartona, plastelina in podobno.

Tudi igralno kocko lahko sestaviš iz navadnega papirja ali tršega kartona. To narediš tako, da na list narišeš mrežo šestih enako velikih kvadratov v obliki črke T. Tri kvadrate postaviš vodoravno, tri pa navpično. Celotno obliko nato izrežeš, a le po zunanjih črtah, nanjo narišeš pike in jo prepogneš po notranjih črtah. Pri risanju pik na kocko si zapomni, da morajo pike na nasprotnih stranicah vedno dati vsoto 7.

Fizično igralno kocko lahko nadomestiš z virtualno. Na spletu obstaja veliko aplikacij, s pomočjo katerih lahko vržeš kocko.

Da bo igra še bolj zanimiva si izmisliš tudi kakšno svoje pravilo. Na primer, če igralec vrže številko 6, se mora 6 polj naprej vrniti na začetek ali pa na igralno podlogo narišite ovire, iz katerih se igralec lahko vrne v igro le, če vrže določeno številko. Pa obilo zabave in užitkov pri izdelavi in igranju.

IGRA S KARTAMI ČRNI PETER

Črni Peter sodi med bolj poznane igre s kartami in prav zagotovo smo jo vsi igrali že pred svojim 10. letom, največkrat z našimi babicami in dedki.

Potrebščine

Za pripravo igralnih kart Črni Peter potrebuješ:

 • papir,
 • barvice,
 • škarje,
 • ravnilo.

Postopek izdelave kart

Črni Peter je igra, ki se praviloma igra s setom 31 kart. Ja, res jih je veliko. Ampak naj te to ne skrbi, saj ustvarjaš svojo igro in lahko ustvariš poljubno število kart, pazi le, da bo to število liho.

Najprej vzemi list papirja (super je, če lahko uporabiš trši papir, lahko pa papir tudi nalepiš na tršo podlago, kot je recimo kartonska embalaža) in nanj s svinčnikom in ravnilom nariši obrobo igralne karte. Optimalna širina karte je 6 centimetrov, višina pa 9 centimetrov. Ko končaš z risanjem obrob, vsako karto previdno in natančno izreži.

Sedaj pride na vrsto tvoja ustvarjalnost. Vsaka izrezana karta potrebuje svojo ilustracijo, a ker je to igra parov, morata po dve karti imeti enako. Na karte lahko narišeš karkoli – živali, prevozna sredstva, predmete iz svoje sobe, vesoljska bitja, hrano, cvetlice, sadje, zastave držav …

Na koncu ti bo ostala ena karta, ki ne bo imela para. Ta karta je Črni Peter. Njena ilustracija mora biti popolnoma drugačna od vseh narisanih, prevladovati mora črna barva. Kako si predstavljaš Črnega Petra? Svoje umetnine lahko deliš z nami, komaj čakamo, da vidimo tvojo ustvarjalnost!

IGRA POTAPLJANJA LADJIC 

Preizkusi se v eni najbolj zabavnih strateških iger, ki navdušuje igralce vseh starosti.

Potrebščine:

Za pripravo igre potapljanja ladjic potrebuješ:

 • karirast ali navaden papir (lahko tudi zvezek),
 • barvice,
 • ravnilo.

Postopek izdelave igre

Za igranje potapljanja ladjic potrebuješ dve igralni polji (prav tako dve igralni polji potrebuje tvoj nasprotnik), na kateri narišeš mrežo v velikosti 8 x 8 polj. Najlažje bo, če uporabiš karirast papir, če pa tega nimaš, lahko mrežo narišeš s pomočjo ravnila. Vsako polje v mreži je lahko poljubne velikosti, priporočamo pa 1 x 1 centimeter.

Ko imaš mreži narisani, vrstice označiš s številkami od 1 do 8, stolpce pa s prvimi osmimi črkami abecede. Pazi, da imata z nasprotnikom vse mreže označene enako.

Če nimaš dovolj papirja, lahko mreži narišeš tudi na dve strani zvezka, ki ga pred seboj postaviš kot prenosnik.

Na prvo mrežo nariši svoje ladje. Postavljaš jih lahko vodoravno ali navpično, vsaka ladja pa zasede določeno število polj. Na svojo mrežo moraš postaviti:

 • 1 bojno ladjo (zasede 5 polj),
 • 1 križarko (vsaka zasede 4 polja),
 • 2 fregati (vsaka zasede 3 polja),
 • 3 minolovce (vsak zasede 2 polji).

Druga mreža ti bo služila za beleženje tvojih strelov proti nasprotnikovim ladjam. Z rdečo označiš tista polja, kjer je bila ladja zadeta, z modro pa tista, kjer je tvoj strel pristal v vodi.

NAJ SE IGRE ZAČNEJO!

Ustvari svojo najljubšo igro in prosti čas, ki ga preživljaš doma, spremeni v odlično zabavo za vse. Uživaj v igrah s svojimi najbližjimi in ne pozabi, da k dobri zabavi sodi tudi odličen namaz Argeta Junior.

Več