Ne përdorim kukit (kukit e detyrueshme, analitike dhe të marketingut) për t’u siguruar për funksionimin e duhur të uebsajtit tonë dhe për të përmirësuar përvojën tuaj si përdorues. Klikoni te “personalizo cilësimet ” për të menaxhuar preferencat tuaja. Për më shumë informacione të detajuara, ju lutemi shikoni politikën tonë të kukive.

Bukë me brumë të thartuar

Koha e përgatitjes: 5 ditë për të përgatitur brumin e thartuar fillestar, 14 orë për bukën Ndani

Megjithëse kjo bukë do disa ditë që të bëhet sepse duhet të përgatisni në fillim brumin e thartuar fillestar, i gjithë procesi është shumë interesant dhe edukativ, prandaj filloni ta bëni dhe shtojuni aftësive tuaja në gatim brumin e thartuar. Brumi i thartuar është maja e gjallë që edhe gjyshet tona e përdornin për të pjekur – një përzierje mielli dhe uji që e ndihmon bukën të fryhet falë mikro-organizmave, baktereve të acidit laktik dhe majasë natyrale që përmban. Buka me brumë të thartuar është e famshme për koren e vet krokante dhe mesin e lehtë dhe të fryrë. Mbi të gjitha, ky brumë mund të tretet lehtë nga trupi sepse nuk qëndron thjesht në stomakun tuaj. Kjo është ajo që e bën bukën me brumë të thartuar ideale për ushqime të lehta dhe drekë, ku rolin kryesor e luan Argeta juaj e preferuar.

Brumi i thartuar fillestar:

120 g miell gruri i bardhë
120 g ujë

Brumi i thartuar:

20 g brumë i thartuar fillestar
50 g miell gruri i bardhë
40 g ujë

Brumi i bukës:

500 g miell gruri i bardhë
320 ml ujë
1 lugë kafeje kripë

Bukë me brumë të thartuar

Brumi i thartuar fillestar:

1. Dita 1: Përzieni 20 g miell dhe 20 g ujë në një kavanoz. Mbulojeni kavanozin me një kapak, por jo fort – thjesht vendoseni kapakun mbi kavanoz.

2. Dita 2 deri 6: Shtojini 20 g miell dhe 20 g ujë përzierjes në kavanoz, dhe përziejeni një herë në ditë.

3. Në ditën 3, aktiviteti i brumit të thartuar duhet të jetë i dukshëm në formën e flluskave, me një aromë të këndshme të thartuar.

4. Në ditën 5, brumi i thartuar është gati të përdoret. Tani mund të merrni 20 g brumë fillestar për të bërë bukë dhe futeni pjesën tjetër përsëri në frigorifer.

5. Mirëmbajeni brumin fillestar duke e ushqyer herë pas here me një përzierje mielli dhe uji.

Bukë me brumë të thartuar

Brumi i thartuar:

1. Në një kavanoz të thellë, përzieni brumin e thartuar fillestar, miellin dhe ujin.

2. Lëreni përzierjen në banakun e kuzhinës derisa të dyfishojë volumin.

3. Mënyra më e lehtë për të monitoruar fryrjen e tij është të shënoni nivelin e brumit fillestar me një shirit llastiku rrotull kavanozit.

Bukë me brumë të thartuar

Brumi dhe lënia në qetësi:

1. Përzieni miellin, kripën dhe ujin në një tas dhe lëreni të mbuluar për 15 minuta.

2. Përzieni në të brumin e thartuar.

3. Mbrujeni brumin mirë, për rreth 10 minuta. Më e mira është që të përdorni një mikser kuzhine për këtë punë.

Bukë me brumë të thartuar

4. Mbuloni tasin dhe lëreni të vijë në një vend të ngrohtë në kuzhinë, duke lejuar që brumi të dyfishojë volumin.

5. Pasi të vijë, brumi duhet të tërhiqet dhe të paloset në të gjitha këndet për të forcuar glutenin. Në fillim tërhiqeni brumin jashtë me gishta, më pas paloseni mbi pjesën e sipërme të brumit.

6. Futeni brumin përsëri në tas, mbulojeni dhe prisni që të dyfishojë volumi përsëri.

Bukë me brumë të thartuar

7. Kthejeni brumin mbi një sipërfaqe të lyer me miell.

8. Tërhiqni cepin e brumit jashtë nga e majta dhe e djathta, duke e palosur mbi brumë, më pas tërhiqeni me butësi brumin nga ana e sipërme dhe rrotullojeni lart.

9. Vendoseni brumin e mbështjellë, me anën e ndukur lart, brenda një shporte të lyer me miell, që të vijë.

10. Punojeni në anën e ndukur, duke e ndukur dhe duke e kthyer me lehtësi pjesën e sipërme të brumit me dy gishta.

Bukë me brumë të thartuar

11. Mbulojeni shportën me një mbështjellje plastike transparente dhe vendoseni në frigorifer.

12. Lëreni brumin të qetë në të ftohtë gjatë gjithë natës.

Bukë me brumë të thartuar

Dhënia e formës dhe pjekja:

1. Vendosni një tenxhere gize të madhe të mbuluar me kapak në furrë dhe nxeheni për të paktën 45 minuta në 240ºC.

2. Kalojeni brumin e ftohtë direkt nga frigoriferi në letrën e gatimit.

3. Spërkateni pak me miell lart dhe lyejeni butë rrotull.

4. Bëni një prerje 2 cm të thellë në të gjithë gjatësinë e brumit duke përdorur një brisk ose një thikë shumë të mprehtë në kënd.

5. Prerja duhet të jetë pak centimetra larg nga pjesa e sipërme e brumit.

6. Nëse doni, mund të prisni një formë zbukurimi sipas dëshirës në sipërfaqen e brumit.

7. Me kujdes zbulojeni tenxheren e nxehur dhe vendoseni me kujdes letrën e gatimit me brumin brenda, duke e mbajtur letrën në të dyja anët.

8. Vendoseni përsëri kapakun dhe kthejeni tenxheren përsëri në furrë.

9. Piqeni bukën për 15 minuta në 240ºC në tenxheren e mbuluar, më pas hiqeni kapakun dhe ulni temperaturën në 200ºC. Piqeni për 25 minuta të tjera.

Bukë me brumë të thartuar

10. Pas pjekjes, menjëherë kalojeni bukën në një raft ftohjeje dhe prisni që të ftohet.

Bukë me brumë të thartuar

Më shumë