Da li stvarno znate priču o Argeti? - Argeta Da li stvarno znate priču o Argeti? - Argeta Bosnia

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionisati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Klikom na “Prilagodi postavke” možete postaviti njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Da li stvarno znate priču o Argeti?

Vrijeme čitanja 2 min Podijeli

U 2018. godini, naša mesna pašteta osvojila je nagradu za vodeću paštetu u Evropi, ali da li znate da je sve počelo 1957. godine sa proizvodnjom koncetrata za supu od kokošjeg mesa?

Da, 1957. godine napravljena je Argo supena kocka. Samo šest godina kasnije naša prva pašteta ugledala je svjetlo dana na slovenskoj obali u gradu Izola. Iako nije dobila svoje ime sljedećih 14 godina, postala je prepoznatljiva po litografskoj zeleno-bijeloj salveti.

Prekretnice? Da, imamo i njih.

Prvo je bilo pakovanje u pojedinačne porcije, a potom ime. U razmaku od 16 godina desile su se tri prekretnice.

  • 1972 – Ovo je bila godina novog pakovanje paštete u 35 gramske aluminijske limenke koje su bile prva takva pakovanja u Jugoslaviji.
  • 1977 – Ime Argeta, izvedeno iz riječi Argo, pojavljuje se prvi put i koristi se za kokošju paštetu.
  • 1997 i 1998 – Nakon više od 15 godina, pakovanje prelazi sa 35 grama na pakovanje od 30 grama, te se slaganje i pakovanje kokošje paštete vrši na paletama pomoću robota. Pašteta od 100 grama počinje se pakovati u metalne kutijice sa novim dizajnom.

Sve je u ukusu.

Prvo je bila kokošja pašteta, zatim jetrena, goveđa i pileća. Od 2000. godine, potrošači su bili zadovoljni raznolikošću Argetinih pašteta. Podbrend Argeta-Junior, sa svojim blagim ukusom i razigranim dizajnom namjenjen je djeci. Argeta Light je proizvedena u nadi da će ostati u korak sa svjetskim trendovima hrane, dok je pašteta od tune pomogla Argeti da uđe na tržište ribljih proizvoda. Argeta također ima začinjenu verziju, ekskluzivno za one sa istančanijim/prefinjenijim ukusima i nastavlja svoje putovanje u raznolikost ukusa.

Još