Bonton za decu - Argeta Bonton za decu - Argeta Serbia

Kako bismo obezbedili pravilan rad veb-sajta i poboljšali vaše iskustvo, koristimo sledeće kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na “prilagođavanje postavki” možete da upravljate njima. Molimo Vas da posetite Politiku kolačića, za više informacija o tome kako i zašto se koriste kolačići na ovom sajtu.

Bonton za decu

Vreme čitanja 2 min Podeli

Da li ste ikada videli osobu u restoranu koja ne ume da se ponaša za stolom? Koja drži laktove na stolu, žvaće glasno i neprijatno se ophodi prema konobaru. Složićemo se svi da je to ružan prizor i baš zato smatramo da je važno da što pre počnemo da podučavamo svoju decu pravilima bontona. Na taj način lepi maniri postaće deo njihove ličnosti i biće im prirodno da se ponašaju pristojno a da o tome i ne razmišljaju.

Sad se postavlja pitanje na koji način možemo decu da naučimo lepim manirima.

Pre svega, moramo im dati dobar primer – svima je poznato da deca oponašaju sve što radimo, zato treba to da imamo na umu i da i pokažemo kako izgleda lepo ponašanje. Vrlo jednostavan savet jeste – vežbati. Možete da isprobate u praksi sa decom; ne morate stvarno da jedete, možete sve osmisliti kao igru. Dete koje se bude najbolje pokazalo može da bira koji namaz Argeta će jesti za večeru.

Isto tako, možeš da probaš da oponašaš ružne manire, deca će možda brže shvatiti šta ne treba da rade ako im se da „vizuelni primer”; samo neka bude zabavno. Tako, na primer, zagrizi velik zalogaj hrane i počni glasno da žvaćeš, ali pokušaj da održiš ozbiljan izraz lica – oni će to sigurno primetiti i pomisliti: „Zašto mama/tata radi ovo? Baš nema nikakvog smisla”. Deca će tako dobiti vizuelni primer i osetiti da je nešto čudno posredi, a ti ćeš im svakako reći da je takvo ponašanje nepristojno i da ni u jednoj situaciji ne izgleda lepo.

Argeta namazi brzo nestanu jer su tako ukusni, pa zato uzimajte male zalogaje i naučite svoju decu da kažu: „Možemo li da otvorimo još jednu Argetu, molim?” Reči „molim” i „hvala” jesu od presudne važnosti.

Ovo su samo neki primeri na koje sve načine možemo decu da naučimo lepim manirima: reči „molim” i „hvala”, mali zalogaji i uopšte, budimo uzor svojoj deci tako što ćemo i sami biti pristojni. Više saveta dobićeš ako se prijaviš na naš bilten! A mi ćemo se uskoro ponovo čuti!

Više o