Kako bismo obezbedili pravilan rad veb-sajta i poboljšali vaše iskustvo, koristimo sledeće kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na “prilagođavanje postavki” možete da upravljate njima. Molimo Vas da posetite Politiku kolačića, za više informacija o tome kako i zašto se koriste kolačići na ovom sajtu.

Zašto je dobro da deca imaju pristup internetu?

Vreme čitanja 5 min Podeli

Verujemo da vas je naslov iznenadio i da i vi, poput mnogih roditelja, primenjujete svaki vid predostrožnosti. Ali kada sve više aktivnosti postojano i ubrzanobrzo prelazi na onlajn, važno je razmisliti i o svim dobrim stvarima koje ovaj trend može doneti našim najmlađima.

Internet nam je doneo mnogo toga u svojoj istoriji dugoj skoro 40 godina. Imamo onlajn trgovinu, priliku da razgovaramo sa prijateljima na drugoj strani planete, pristup omiljenim sadržajami i još mnogo toga… Ipak, treba se zamisliti i nad tim da, ako smo mi kao roditelji ranijih godina uglavnom pokušavali i brinuli o tome kako da motivišemo decu da više vremena provode napolju ili da čitaju knjige, sada smo znatno promenili svoj način razmišljanja. Naučili smo da prihvatimo takozvanu „neophodnost“ računara u životima naše dece i da njihovo korišćenje postaje svakodnevni ritual.

DECA I INTERNET

U Argeti smo osmislili ispitivanje, kako bismo pokušali da saznamo koliko vremena deca provode onlajn svaki dan. Pozvali smo roditelje širom Srbije da učestvuju i saznali smo da:

 • 87% dece ispitanika koristi internet,
 • deca najčešće pristupaju internetu putem svojih mobilnih telefona ili tableta (55%), laptopova (23%) i mobilnih telefona ili tableta njihovih roditelja (49%),
 • 64% dece koristi internet pod roditeljskim nadzorom,
 • 56% dece mlađe od 15 godina provodi od trideset minuta do dva sata dnevno onlajn,
 • samo 18% roditelja je primetilo da su deca bila izložena neprimerenom sadržaju na internetu.

Takođe smo pitali roditelje kako štite decu od neprimerenog sadržaja na internetu. Saznali smo da:

 • roditelji razgovaraju s decom i pokušavaju da ih poduče tome šta predstavlja neprimeren sadržaj (38%),
 • roditelji ograničavaju vreme koje deca mogu provesti onlajn (69%),
 • roditelji koriste aplikacije koje blokiraju pristup neprimerenim veb-sajtovima (34%),
 • roditelji obezbeđuju pristup internetu lozinkom (24%),
 • roditelji koriste mobilne aplikacije da ograniče deci da koriste internet (24%),
 • roditelji putem edukativnih kurseva pokazuju deci kako se bezbedno koristi internet (38%).

MREŽI TREBA DA PRISTUPATE NA BEZBEDAN, ZABAVAN I OBRAZOVNI NAČIN. BESPLATNO!

Uprkos bezbrojnim sadržajima usmerenim ka deci, potreban je oprez. Zbog toga smo mi u Argeti odlučili da razvijemo jedinstveni veb-sajt posebno dizajniran za decu. Patak Junior, najbolji prijatelj dece, došao nam je u pomoć, tako da smo zajedno napravili platformu „Juniorove avanture“.

 

rs

 

Ovo je u potpunosti bezbrižan, bezbedan, zabavan i edukativan onlajn svet, posebno razvijen za decu od 4 do 10 godina (i za njihove roditelje, naravno). Uz odgovarajuće iskustvo za korisnike, želimo da veb-sajt približimo deci uz koristan sadržaj koji će oduševiti svakoga –i  decu i njihove roditelje.

Naš bezbedan i najbolji internet prijatelj, deca ga zovu “paštetica patak”, razveseli svaki dan!

@_mamamara_

Topla preporuka od ove petočlane ekipe. A i njihove mame.

@mamaizmagareceklupe

 

Povedite decu u bezbrižne avanture! Uživajte u čitanju besplatnih interaktivnih knjiga, koje su napisali čuveni slovenački autori, a potvrdili razvojni psiholozi. 2020. godina donela nam je nove serije elektronskih knjiga, koje će zabaviti decu sve tri starosne grupe (od 4 do 5 godina, od 6 do 7 godina i od 8 do 9 godina).

U „Igraonici“ deca mogu igrati zabavne i edukativne igrice. Na primer, u igrici „Gladne kante za smeće“ deca će naučiti kako se na odgovarajući način odvaja otpad, uz igricu „Izgubljena senka“ učiće o oblicima, a u igrici „Sećaš li se čudovišta“ vežbaće pamćenje. Ali to nije sve što će otkriti, s obzirom da imamo mnoštvo igrica!

Posetite „Istraživaonicu“ i stavite decu pred zabavne izazove – prave vežbe za mozak. Saznajte više o „Magičnim iluzijama“ i pogledajte kako boje, šabloni i svetlo ponekad mogu da zavaraju naše mozgove. Podstaknite širenje dobrote među decom i članovima porodice uz izazov „Dobra dela“ ili saznajte više o našem lepom, divljem svetu u kvizu „Ugrožene životinje“.

Sećate se da smo na početku rekli da su „Juniorove avanture“ potpuno bezbrižna i bezbedna onlajn dečja platforma? Uneli smo ljubazni podsetnik za posetioce. Podsetiće ih o vremenu provedenom ispred monitora nakon 30 i 60 minuta korišćenja. Tako će način na koji deca koriste internet i računar zaista biti optimalan.

ŠTA KAŽU RODITELJI?

U nastavku možete pročitati neke odgovore roditelja (i dece) koji su se u to uverili i već koriste portal Juniorove avanture.

Moje dete obožava avanture sa patkom Juniorom.

– Sanda

Na mrežama nedostaju igrice na srpskom jeziku, tako da je ovo pravo osveženje.

– Zorica

Odavno ništa inovativnije i kreativnije nisam videla za svoje dete.

– Gordana

O ISTRAŽIVANJU

Istraživanje o korišćenju interneta među decom sprovedeno je između 27. oktobra i 2. novembra 2020. u Sloveniji (n = 308), Srbiji (n = 353), Bosni i Hercegovini (n = 615) i Hrvatskoj (n = 862). Studija je uključila roditelje starosne dobi između 18 i 54 godina, koji imaju decu mlađu od 15 godina. U članku smo uzeli u obzir rezultate iz Srbije.

Više o